Ni sva proevropska opozicija nije jasno osudila Rusiju 1Opozicijs, arhivski snimak Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nisu sve opozicione stranke koje se zalažu za poštovanje evropskih vrednosti jasno osudile agresiju Rusije na Ukrajinu, već se u njihovim oglašavanjima pominje zaštita i kršenje međunarodnog parava, solidarnost sa ukarajinskim narodom, zaustavljanje vojnih dejstava i pozivi na mir. Gotovo sve su pak čekale izbijanje rata da bi se o situaciji u Ukrajini izjasnile, vrlo verovatno jer traje izborna kampanja.

„Najveća“ opoziciona kolona je strogo vodila računa da do izbijanja rata rečju na pomene dešavanja koja su prethodila agresiji Rusije na Ukrajinu. Pošto se vojni napad dogodio, SSP, Dragana Đilasa, izdao je bledo saopštenje čije su delove funkcioneri te parije prenosili na svojim profilima na društvenim mrežma.

U SSP su naveli da građani Srbije bolje od svih drugih u Evropi znaju za sav užas i besmisao rata te su pozivali na mir, obustavljanje vojnih sukoba u Ukrajini i povratak dijalogu kao jedinom načinu za trajno rešavanje međunarodnih sporova.

„Kriza u Ukrajini potvrđuje ispravnost borbe Srbije za poštovanje međunarodnog prava i 1999. i 2008. i stoga smatramo da Srbija treba da podrži teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, kao i svake druge države članice Ujedinjenih nacija. Iskreno saosećamo sa patnjom građana Ukrajine i pozivamo našu državu da, u skladu sa mogućnostima, u što kraćem roku, ugroženom stanovništvu uputi humanitarnu pomoć“, kažu u SSP izbegavajući da jasno osude Rusku agresiju.

To je pak učinio koalicioni partner SSP na izborima Pokret slobodnih građana koji je saopštio da osuđuje vojnu agresiju Rusije.

„Kako bi se zaustavilo dalje podrivanje bezbednosnih i ekonomskih temelja Evrope neophodno je momentalno obustavljanje ruskih vojnih operacija i čvrsto opredeljenje da se ova kriza reši diplomatskim putem u okvirima koje postavlja trenutno važeće međunarodno pravo. Izražavamo nadu da će EU i SAD pronaći način da pomognu državi i narodu Ukrajine kako bi se izbeglo stradanje nedužnih žrtava i kako ovaj slučaj ne bi dobio razmere nekontrolisanog sukoba svetskih razmera. Srbija mora da ostane dosledna poštovanju međunarodnog prava, jasno i nedvosmisleno osudi čin agresije i da u skladu sa svojim mogućnostima pruži svu potrebnu pomoć i podršku ukrajinskim građanima“, saopštio je PSG.

Dok je predsednik DS, Zoran Lutovac, osudio flagrantno kršenje Međunarodnog prava i izrazio solidarnost sa građanima Ukrajine.

A Zdravko Ponoš, kandidat za predsednika države opozicione kolicione liste u kojoj su (SSP, DS, NS, PSG, PZP, Sloga) je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu napisao da je„vojno rešavanje ukrajinske krize neprihvatljivo zbog patnji civilnog stanovništva i zato što predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta države članice UN“.

„Srbija je prošla kroz takvo traumatično iskustvo 1999. i 2008. kada smo se suprostavili sili kojom nam je otimano Kosovo. To nam daje moralni osnov da i danas, kao i tada, stojimo uspravno i zalažemo se za poštovanje međunarodnog prava, a ne prava jačeg u međunarodnim odnosima“, napisao je Ponoš.

I pokret Ne davimo Beograd je bio anemičan u osudi Rusije. Na njihovoj Fejsbuk stranici je objavljeno da osuđuju vojnu intervenciju u Ukrajni i da se zalažu za hitno zaustavljanje svih vojnih operacija, prestanak oružanog sukoba i vraćanje dijaloga u okvir nadležnih međunarodnih organizacija, kako bi se pronašla rešenja za trajni mir.

„Takođe, smatramo da je u ovakvim trenucima važno pružiti svu humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu, jer najveći teret kriza, nepogoda i ratova, pada na leđa običnog naroda“, naveli su u Ne davimo Beograd.

Ni u koliciju Moramo, čiji je NDMBG član, nije bilo pomena Rusije.

Izražena je solidarnost sa građanima Ukrajine i duboka tugu zbog svakog ljudskog života koji je u ovom sukobu izgubljen. Oni apeluju da se hitno zaustavi vojna intervencija, poštuje suverenitet država priznat međunarodnim pravilima, a pre svega da se zaštiti stanovništvo.

„U ovom trenutku, više nego ikada, Evropi i svetu potrebni su dogovor, mir i oporavak od pandemije, a ne rat i destrukcuja“, navedeno je na FB profilu Moramo.

Predsednik SDS Boris Tadić bio je jasan gostujući na RTS rekavši da je Rusije izvršila agresiju na Ukrajinu i da Srbija treba da ima jasan i rezolutan stav, da ne može da podrži napad na suverenu državu, priznavanje Donjecka i Lukanjska jer je to suprotno našim intersima oko Kosova, kao što ne može da pozdravi agresiju Rusije. Prema njegovim rečima, Srbija treba da podrži posredovanje, može da bude i pružalac dobrih usluga i da ima pricipijelnu, čvrstu i mirovnu politiku.

– Veliki problem će biti kada EU nastavi pritisak da uvedemo sankcije. Principijelno sam protiv sankcija jer se odražavaju na građane, a ne na režim – ukazao je Tadić.

Uz njega je i predsednik LDP Čedomir Jovanović koji je pozvao zvaničnike Srbije da “bez oklevanja” pošalju “jasnu i oštru” poruku Moskvi i osude agresiju Rusije na Ukrajinu.

“Sada je nova, istorijska prilika, da pokažemo da živimo evropske vrednosti solidarnosti. Nema vremena za oklevanje države da pošalje jasnu i oštru poruku Moskvi, osudi agresiju i napravi istorijski raskid sa kontinuitetom loših političkih odluka u održavanju nezdravog odnosa koji Srbiju košta modernizacije i otvorenosti. Kao društvo smo dovoljno jaki da se odupremo svim pretnjama i pokušajima odmazde Rusije zbog novog istorijskog njet”, ocenio je Jovanović u saopštenju za javnost.

Dodao je da je Srbija do sada propustila mnoge istorijske prilike da se odredi prema razvijenom, demokratskom i sistemu koji ceni život građana, a njihove potrebe stavlja u prvi plan.

“Mnoge smo propustili i koštalo nas je života ljudi, uključujući i živote kraljeva i premijera”, kazao je Jovanović.

Antiratni protest

U Beogradu je po izbjanju rata bilo i protesta, pa se oko dvadesetak građana okupilo preko puta ambasade Ruske Federacije, kako bi se usprotivili ratu između Ukrajine i Rusije. Oni su raširili zastavu Ukrajine i drže pavifističke parole kao i parole podrške Ukrajini. Medijima su rekli da nema organizatora već da su se okupili preko Fejsbuka. Među okupljenima su bili i aktivistkinja Aida Ćorović i Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari