INTERVJU Boško Obradović: Nije tačno da smo hteli da linčujemo predsednika u Skupštini 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, u razgovoru za Danas kaže da nije dobio poziv predsednika Republike, Aleksandra Vučića, za konsultacije. Vučić je tokom dvodnevne sednice parlamenta o KiM, obećao Obradoviću da će u ponedeljak ipak organizovati konsultacije o francusko-nemačkom predlogu.

Ima li sada smisla ići na te konsultacije ukoliko ih bude?

– Nismo dobili nikakav zvaničan poziv predsednika Republike ni pre, ni posle posebne sednice o KiM. Bilo bi najnormalnije da je pozvao sve predsednike parlamentarnih političkih stranaka, ili šefove njihovih poslaničkih grupa da ih upozna sa sadržajem francusko-nemačkog predloga sporazuma, kao i sa odgovorom države Srbije. Ne znam koliko ima smisla ići na konsultacije pod uslovom da sve što saznamo ne sme u javnost, jer upravo javnost treba da bude upoznata šta je tačno sadržaj novog zapadnog ultimatuma. Ukoliko do zvaničnog poziva uopšte dođe od strane predsednika Republike, o tome da li ćemo se odazvati će odlučivati Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri, a pre toga ćemo se konsultovati i sa partnerima iz Patriotskog bloka, Srpske koalicije NADA, Srpske stranke Zavetnici i Pokreta za odbranu KiM.

Da li incident tokom protekle sednice mogao da se izbegne?

– Uvek kada vidite da se u Narodnoj skupštini dešavaju incidenti, znajte da je za to kriv predsednik parlamenta Vladimir Orlić koji na bahat i bezobrazan način uskraćuje prava narodnim poslanicima koja nam sleduju po poslovniku o radu. Tako je bilo i na posebnoj sednici o KiM kada je predsednik uskratio pravo na ukazivanje na povredu poslovnika i niz prava na repliku šefova poslaničkih grupa koje je predsednik Republike u svojim višesatnim izlaganjima više puta direktno pomenuo, vređao i govorio neistine o svima nama. Nismo imali drugog izbora sem da se pobunom izborimo za naša zagarantovana prava. Čak je i predsednik Republike morao da interveniše i zatraži od predsednika Skupštine da omogući opoziciji pravo na odgovor, što nije njegov posao i predstavlja mešanje u drugu granu vlasti. Kada je predsednik Skupštine počeo da poštuje poslovnik i omogućio pravo na reč opoziciji, više nije bilo nikakvih problema.

Vučić je, ipak više puta, tokom ta dva dana ponovio da ste hteli da ga linčujete?

– Niko se, buneći se protiv ponašanja predsednika Skupšptine, nije obraćao direktno predsedniku Republike niti imao bilo kakav sukob sa njim. Pobuna je bila upućena isključivo predsedniku Narodne Skupštine i sve drugo je medijska manipulacija vlasti da se prikrije suština: da se na ključnoj nacionalnoj i državnoj temi KiM opoziciji zabranjuje da odgovori predsedniku Republike. I to u situaciji u kojoj samo predsednik Repiblike ima neograničeno vreme da govori i govorio je duplo više nego svi narodni poslanici vlasti i opozicije zajedno, koji su u ta dva dana dobili reč.

Ocena predsednika je da ste tim incidentom naneli nemerljivu stetu Srbiji?

– Kada vlada nepravda otpor je dužnost. Nismo smeli da ćutimo i trpimo da nam se uskraćuje reč na temi KiM. Nema tu nikakve štete za državu Srbiju sem za SNS koja je i pred mnogim svojim biračima javno raskrinkana kao vladajuća stranka koja je prihvatila da primenjuje francusko-nemački sporazum koji vodi u priznanje lažne države Kosovo. A SNS, kao i Vučić — nije Srbija, tako da nema ništa od tog pokušaja da se poistovete sa državom.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ipak sumnja da je taj incident u palamentu proizvod dogovora?

– Tadić očito govori o sopstvenom iskustvu iz vremena dok je njegov šef kabineta Miki Rakić drugovao sa Vučićem. Ja nemam drugove u Kabinetu sadašnjeg predsednika države. Dveri su za sve ove godine političkog rada na težak način izborile da budu samostalne i da o našim aktivnostima ne odlučuje niko van Dveri.

Malo je, ipak, čudno da incident u Skupštini nije prekinut davanjem pauze?

– Besmisleno je da u skupštinskom radu nema pauze, kao što je smešno insistirati na tome da neko nije išao u toalet u toku čitave sednice. Najgore je kad predsednik SNS određuje šta i kako se radi u Narodnoj skupštini. Junaštvo treba pokazati u odbijanju novog zapadnog ultimatuma oko KiM, a ne u ovakvim glupostima.

Da li je tačno da zvanična Moskva finansira Pokret Dveri i druge stranke desnice, kako je rekao predsednik države?

– Od kada je Dragan J. Vučićević, kao neformalni portparol aktuelne vlasti, optužio direktno Rusiju da sprema nerede i nasilje ispred Skupštine na dan posebne sednice o KiM, pojačano je prozivanje Rusije od strane predstavnika vlasti. Čak je i predsednik Republike optužio patriotsku i državotvornu opoziciju na čelu sa Srpskim pokretom Dveri da je pomaže Ruska Federacija, što je apsolutna neistina.

Kakav je onda vaš odnos sa Rusijom?

– Mi gajimo dobre odnose sa predstavnicima ruske crkve, države, politike i kulture, ali Rusija nikada ne deluje kao zapadne zemlje i ne meša se u unutrašnja pitanja drugih država. Ne znam šta ovim žele da postignu predstavnici vlasti sem da pokvare odnose sa Rusijom pod najnovijim pritiscima sa Zapada. Već je primetno da se Vučić nije ni čuo ni video sa Putinom 11 meseci, što i sam neprestano javno ističe, dok se ranije hvalio koliko puta su se lično sreli, da Dačić ne sme da se sastane sa kolegom Lavrovim, a da je Orlić odbio četiri poziva da poseti Rusku dumu kao novi predsednik Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari