Nikola Jovanović o kašnjenju rezultata izbora u Beogradu: Vlast iskoristila odugovlačenje da vrbuje odbornike iz opozicije 1FOTO: Privatna arhiva

Odugovlačenje sa proglašenjem konačnih rezultata u Beogradu sigurno je imalo političku pozadinu. Vladajuća većina je očigledno sebi kupovala dodatno vreme kako se slučajno ne bi desilo da u procesu verifikacije i „provere“ rezultata ne ostanu bez proste većine od 56 odbornika, kaže za Danas Nikola Jovanović, osnivač i direktor Centra za lokalnu samoupravu.

Odgovarajući na pitanje kako vidi činjenicu da je za proglašenje konačnih rezultata beogradskih izbora trebalo da prođe više od mesec dana,sagovornik Danasa kaže da je vlast ovo dodatno vreme sigurno iskoristila da vrbuje dodatne odbornike, koji ne dolaze iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, kako bi, makar privremeno, zacementirali većinu u gradskoj skupštini.

*Imajući u vidu učešće u formiranju beogradske skupštine u prethodnom sazivu, 2018. godine, ima li sličnosti sa aktuelnim ishodištem, odnosno kako komentarišete ponašanje opozicije i vlasti, neposredno nakon izbora?

– U odnosu na period nakon izbora 2018. godine, postoje razlike i kod vlasti i kod opozicije. Vlast sada deluje kao da nije zadovoljna sopstvenim kadrom i pribojava se da će izbor gradonačelnika i predstojeće promene u gradskoj upravi samo pogoršati funkcionisanje grada i doprineti još većem nezadovoljstvu Beograđana. Na žalost, i kod opozicije je stanje gore nego 2018. godine. Izborni rezultat jeste nešto bolji, ali nedovoljno za kompletnu smenu vlasti u Beogradu, ali pre svega odnosi među opozicionim prvacima i strankama su lošiji. Sećam se da smo pre 4 godine odmah posle izbora formirali zajedničku odborničku grupu i već na konstitutivnoj sednici nastupili snažno i solidarno. Ovaj put to neće biti slučaj.

Nikola Jovanović o kašnjenju rezultata izbora u Beogradu: Vlast iskoristila odugovlačenje da vrbuje odbornike iz opozicije 2
Foto: BETA AP/ Photo Darko Vojinović; Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

*Kako komentarišete nameru da se Dragan Đilas i Aleksandar Vučić dogovore da se ponove izbori u Beogradu?

– Smatram da u situaciji kada je jasno da većina birača nije za Aleksandra Šapića i Gorana Vesića, razgovor o legitimitetu buduće gradske vlasti između predsednika SNS-a i SSP-a, kao najjače opozicione stranke u Beogradu, jeste bio dobar i odgovoran potez. Ako su rezultat tog sastanka novi izbori u Beogradu, koji bi bili održani bez senke predsedničkih izbora i na kojima bi opozicija mogla da organizuje kontrolore na svim biračkim mestima, jer ne bi njihovi aktivisti bili razvučeni po celoj Srbiji, to jeste nesumnjivo dobra vest za nas Beograđane.

*Pretpostavljate bolji rezultat opozicije na tim moguće ponovljenim izborima?

– Pretpostavljam da će rezultat tih novih izbora, najverovatnije u martu sledeće godine, biti jasna većina sa čistim mandatom za vođenje grada. Pobednika tih izbora je prerano sada prognozirati, ali mislim da opozicija ima dobru šansu, pod uslovom da uvidi greške i slabosti iz prethodne kampanje, kao i da prestane sa međusobnim niskim udarcima i nezrelim ponašanjem. Zadatak opozicije jeste da kritikuje vlast i da se direktno obraća biračima, a ne da se javno bavi sama sobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari