Nikola Lunić: Počinju prve mere protiv Srbije, uvodi ih Estonija 1Foto: Privatna arhiva

Estonska LHV banka od 1. septembra uvodi ograničenje plaćanja sa Srbijom i još četiri zemlje, objavio je Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike.

On je na svom nalogu društvene mreže Iks, napisao da Estonija prva uvodi sankcije Srbiji.

„Njihova LHV banka je uvela ograničenje platnog prometa koje se za sada odnosi na 5 zemalja, uključujući Srbiju. Razlog je „teška međunarodna situacija uzrokovana agresijom Rusije“. Treba naglasiti da je Estonija članica i EU i NATO“, napisao je Lunić.

On je dodao i link do sajta ove banke i teksta pod naslovom:“Nova ograničenja plaćanja u/iz Jermenije, Srbije, Uzbekistana, Kirgizije i Kazahstana“

„U vezi sa teškom međunarodnom situacijom izazvanom agresijom Rusije, od 1. septembra 2023. godine, nikakva plaćanja se ne mogu vršiti niti primati od banaka Jermenije, Srbije, Uzbekistana, Kirgistana i Kazahstana“, piše u tekstu.

Kako se dodaje, ograničenje važi za sve valute, kao i za sve podružnice banaka koje mogu biti registrovane ili poslovati van navedenih zemalja.

„Trudimo se da sve uplate izvršene do 31. avgusta 2023. (uključujući i taj datum) stignu do primalaca. Sve uplate izvršene nakon 1. septembra 2023. biće vraćene uplatitelju.U izuzetnim slučajevima, možemo da primamo uplate iz navedenih zemalja ako nas je primalac uplate obavestio o svom opravdanom interesu (npr. nacionalni interesi Estonije, socijalni razlozi, itd.)“, navedeno je u obaveštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari