Nikolić: Naši birači nisu glasali za koaliciju sa SNS-om 1Foto: TV Šabac

Suština je da naši glasači sigurno nisu bili za tu koaliciju.

Jako je ružno da ja kažem bilo kakav negativan komentar o svojim dojučerašnjim kolegama. Neću tako da funkcionišem niti bih to uradio. Mi smo zajedno u politici od 2003. godine. Verovatno se ljudi menjaju. Novac i vlast promeni čoveka, tako da ne mogu baš da prosudim šta se tu desilo – poručuje za Danas Dragan Nikolić, jedan od osnivača pokreta Zapadna Srbija, koji je odlučio da napusti pomenuti pokret nakon što je rukovodstvo na čelu sa Nemanjom Pajićem posle osam godina saradnje sa Nebojšom Zelenovićem sklopilo dogovor sa šabačkim naprednjacima.

Upitan da li se mogućnost saradnje sa SNS-om ranije pominjala unutar pokreta i ko je od funkcionera prvi uspostavio kontakt sa ljudima iz SNS-a, Nikolić odgovara da ne zna i da je za koaliciju saznao kada je to već isplivalo u javnost.

– To i jeste jedan od problema. Ja sam osnivač tog pokreta, a nisam imao informacije da je bilo kontakata. E, sad da tvrdim kada je došlo do kontakta, stvarno ne znam – kaže Nikolić.

Na pitanje da li će nastaviti da se bavi politikom, on odgovara da će odluku doneti u narednom periodu.

Pre nego što je Nikolić odgovorio na poziv naše redakcije, oglasio se saopštenjem u kome je obznanio da napušta Pokret Zapadna Srbija i govorio o razlozima za takvu odluku.

– Kao jedan od osnivača Pokreta Zapadna Srbija i neko ko je uvek davao pun doprinos realizaciji ideja i načela ove organizacije, i sa vidnim rezultatima u svom radu, obaveštavam javnost da prestaje moje članstvo u ovom pokretu. Povod za ovaj čin je svim našim sugrađanima poznat i jasan. Posle godina borbe za demokratiju, slobodu, uvođenje sistema u rad lokalne samouprave, poboljšanje kvaliteta života naših sugrađana u svim oblastima, apsurdno je da pokret Zapadna Srbija pravi dogovore i koaliciju sa onima koji zastupaju politiku potpuno suprotnu ovoj – poručio je Nikolić u saopštenju.

Redakcija Danasa pokušala je da stupi u kontakt sa liderom Zapadne Srbije Nemanjom Pajićem, ali on nije odgovarao na naše pozive, niti na SMS poruku u kojoj mu je postavljeno pitanje zbog čega je posle osam godina saradnje sa Nebojšom Zelenovićem odlučio da uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

Podsetimo, Gradski odbor Srpske napredne stranke u Šapcu u ponedeljak je izdao saopštenje u kome se navodi da su na sastanku sa predstavnicima pokreta Zapadna Srbija postigli dogovor „o programskim ciljevima za dobrobit svih građana Šapca“.

Aktuelni gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenovića posle objavljivanja pomenutog saopštenja poručio je na Tviteru da se nastavlja borba za slobodni Šabac.

– Podneli smo krivične prijave za krađu izbora koja ruši ustavni poredak, protiv (Milana Ostojića) Sandokana, šefa policije i naprednjaka. Nikakva izdaja nas neće zaustaviti! Do pobede normalne Srbije – poručio je Zelenović.

Iako su naprednjaci pridobili koalicionog partnera Zajedno za Srbiju, Gradska izborna komisija je na jučerašnjoj sednici ponovo trebalo da odlučuje da li se usvajaju prigovori Zelenovića i da li će izbori zbog nepravilnosti biti ponovljeni na 19 biračkih mesta. Rok za donošenje odluke isticao je u vreme zaključenja ovog izdanja.

GIK, podsetimo, na prethodnoj sednici nije doneo odluku o ponavljanju izbora na osnovu primedbi, jer je glasanje članova komisije po tom pitanju bilo nerešeno. Čekala se odluka Upravnog suda.

Članica GIK-a i advokatica Vera Palinkaš u jučerašnjem izdanju lista Danas najavila je da će usvojiti prigovore Zelenovića, jer su svi dokazani na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora. Ona je istakla da će u skladu sa zakonom i odlukom suda, komisija na jučerašnjoj sednici po službenoj dužnosti doneti odluku o usvajanju prigovora.

Podsetimo, zbog izbornih neregularnosti 21. juna GIK je poništio izbore na svih sto biračkih mesta na lokalnim izborima u Šapcu, a po žalbi SNS-a Upravni sud u Novom Sadu je doneo odluku o ponavljanju izbora na 27 birališta. Na izbore u subotu, 5. septembra, izašlo je oko 58 odsto birača. SNS je proglasio izbornu pobedu. Međutim, ponovo su izrečene žalbe i prigovori na povrede izbornih pravila.

Inicijativa Selo – grad: Prevara glasača

Inicijativa Selo – grad saopštila je da je krajnje zgrožena postupkom pokreta Zapadna Srbija, njihovim priznavanjem rezultata izbora sastankom sa predstavnicima SNS. „Doskorašnji deo vladajuće koalicije, pokret Zapadna Srbija, pokazao je da želi da učestvuje u kriminalu koji sprovodi SNS, te prevario sve glasače koji su im dali podršku misleći da je Zapadna Srbija, na čelu sa Nemanjom Pajićem, ozbiljan pokret koji želi dobro svim Šapčanima“, naveli su u saopštenju. Poručili su i da Inicijativa Selo – grad otvoreno poziva sve glasače da na izborima koji će po svemu sudeći biti ponovljeni, svoj glas daju listi Nebojše Zelenovića Šabac je naš i tako odbrane normalnost i slobodu koju stanovnici Šapca zaslužuju.

Nova stranka ogorčena

– Nova stranka Šabac, kao članica koalicije Novi tim za Šabac -Jelena Milošević, razočarano saopštava da je ogorčena postupkom pokreta Zapadna Srbija na čelu sa Nemanjom Pajićem, odnosno razgovorima Zapadne Srbije sa predstavnicima SNS-a o bilo kojim temama, a posebno o budućnosti Šapca i Šapčana – saopštio je šabački odbor Nove stranke.

– Mi iz Nove stranke mislimo da „ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju“, neprekidno na to upozoravamo i zato smo doneli i odluku da saradnje sa povampirenim strankama iz devedesetih (SRS, SPS, SNS i sličnima) nema ni po koju cenu, čak i da se nebo ruši – navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari