Lider SNS Tomislav Nikolić doneo je odluku da stupi u štrajk glađu i žeđu na samom početku mitinga, 16. aprila u Beogradu, kada mu je definitivno postalo jasno da SPS, s čijim je predsednikom Ivicom Dačićem bio u kontaktu tih dana, nema nameru da izvrši odlučujući pritisak na demokrate u vezi s prevremenim izborima i kada je od Gorana Radosavljevića Gurija dobio informaciju da planirana šetnja mitingaša može da eskalira napadom na zgradu RTS i čak i oružanim sukobom s policijom, saznaje Danas iz izvora bliskih Ketrin Ešton, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost.


Iscrpljujući štrajk u kojem je od subote Nikolić, s medijskom halabukom oko zapravo perifernih stvari, u potpunosti je bacio u pozadinu traženje odgovora na pitanja o pravom uzroku njegove odluke da stupi u taj vid ekstremne političke akcije. Međutim, sve to vreme u sedištu Evropske komisije u Briselu skupljale su se poverljive informacije o političkoj krizi u Srbiji, i to uglavnom u kabinetu Eštonove i njenih saradnika.

Nikolić, Aleksandar Vučić i Velimir Ilić su „pumpali“ u javnost velika očekivanja od mitinga na osnovu kontakata koje je u aprilu, pa sve do te subote, predsednik naprednjaka imao s liderom socijalista, s kojim je razgovarao o mogućnosti da Dačić, ključni potencijalni partner DS, nagovori Borisa Tadića na odluku o održavanju izbora u decembru, kažu Danasovi izvori iz Brisela. Naši sagovornici ističu da je Nikolić tu napravio početničku grešku, jer je na osnovu razgovora, a ne jasnog dogovora, zaključio da će Dačić ući u rizik zaoštravanja odnosa s Tadićem, odnosno da će predsednik Srbije tog 16. aprila saopštiti odluku o izborima. Međutim, predsednik SPS i zamenik premijera je procenio da mu se, bar za sada, više isplati čvrsti savez s demokratama, ocenjuju u sedištu Evropske komisije.

Kako navode sagovornici Danasa, Boris Tadić je imao informacije o razgovorima Ivice Dačića i Tomislava Nikolića, a njegova reakcija je, po običaju, bila političko majstorstvo. Nakon više dana ćutanja, reagovao je žestoko. Srpski predsednik je u četvrtak, dva dana pre mitinga, pozvao Nikolića na sastanak i poručio mu da zaboravi na izbore u decembru, iako su upravo o 18.12, kao što je Danas ranije pisao, imali neku vrstu dogovora. Istovremeno, zaoštrio je ponašanje prema Dačiću, odbivši ponudu predsednika SPS da u ime „viših interesa“ posreduje između njega i naprednjaka. Dačić je odluku da se povuče iz cele priče doneo, kažu naši izvori, uoči subotnjeg mitinga, tako da je Nikolić na skup kod Doma Narodne skupštine došao bez nade da će doći do „velikog iznenađenja“, koje je danima i sedmicama pre toga najavljivao, navode Danasovi sagovornici iz sedišta EU.

Potom se desio drugi šok. Pred početak mitinga, maltene uoči izlaska govornika na binu, Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant Žandarmerije, a sada član SNS, koji je rukovodio obezbeđenjem, obavestio je Nikolića i Vučića da se među okupljenima nalaze grupe „ubačenih provokatora“, s planom da tokom protestne šetnje centrom Beograda izazovu nerede i napad na zgradu RTS. Guri je, kažu naši briselski izvori, informisao lidere naprednjaka da je te grupe nemoguće kontrolisati i da bi moglo doći čak i do oružanog sukoba s pripadnicima MUP-a. Zbog toga je najavljena šetnja otkazana, a Nikolić se našao u poziciji očajnika. Dačić ga je, po njegovoj oceni, izneverio, na miting je došao duplo manji broj ljudi od očekivanog, a i oni su počeli ubrzo da se razilaze, šetnja nije mogla da se održi, mada i bez nje ko zna kako bi se sve završilo. Bilo kakvo masovno nasilje tog dana značilo bi i politički kraj proevropske naprednjačke opcije. Predsednik SNS, pretendent na funkciju budućeg šefa države, osetio se sateranim u ćošak.

Da li je o mogućnosti štrajka i do tada razmišljao, ne zna se, ali u tim trenucima Tomislav Nikolić je znao da okupljenim građanima, i javnosti uopšte, mora da ponudi neku ideju, neki plan, onu „ponudu koju vlast neće moći da odbije“, odnosno „veliko iznenađenje“. Izlaz je našao u saopštavanju odluke da ulazi u štrajk glađu i žeđu.

Od tog trenutka količina informacija s kojima kabinet Ketrin Ešton raspolaže se smanjuje. Analitičke službe bliske visokoj predstavnici EU procenjuju da je Nikolić ulaskom u štrajk napravio ozbiljnu grešku, što se uostalom vidi i iz javnih izjava njene portparolke Maje Kocijančić, komesara Štefana Filea i ostalih evropskih zvaničnika. Ako Srbija želi napred, ka „istorijskom cilju“ statusa kandidata, ova politička kriza mora pod hitno da se razreši, jasan je stav koji su predstavnici EU „isporučili“ svim umešanim stranama.

„Raspisao bih izbore“

Beograd – Predsednik SPS i zamenik premijera Ivica Dačić poručio je da bi odmah raspisao vanredne parlamentarne izbore da je na mestu predsednika Srbije Borisa Tadića.

„Mislim da ovo poigravanje i licitacija s datumom (održavanja izbora) dovodi do toga da ispada da se predsednik Tadić plaši izbora. Znam kako je Slobodan Milošević radio, kad god je neko tražio izbore, on je rekao: ‘Evo vam izbori’, i pobedio je. Ja bih tako uradio“, rekao je Dačić juče novinarima u Sava centru. Međutim, kako je ocenio, kada bi Tadić i predložio izbore, mnogi bi rekli da ih ipak ne treba raspisivati, jer su pred zemljom važniji zadaci, pre svih kandidatura za članstvo u EU.

On je ujedno ponovo pozvao Tomislava Nikolića da prekine štrajk i da se „vrati na politički front borbe“. „Mislim da je za sve nas najbitnija politička stabilnost“ , dodao je Dačić. Naveo je i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu, u neprestanom kontaktu s ljudima iz SNS u cilju očuvanja bezbednosti. P. D.

Protesti naprednjaka u gradovima Srbije

NiŠ: Bez šetnji zbog Uskrsa

Niš – Član Opštinskog odbora SNS u gradskoj opštini Palilula u Nišu Miodrag Stanković Uča nastavio je štrajk glađu, ali je od sinoć počeo da uzima tečnost, kako „ne bi prekršio kanone SPC koji dozvoljavaju da se hrana i tečnost istovremeno ne uzimaju najviše tri dana“. Stanković je štrajk počeo u nedelju uveče, u znak solidarnosti s liderom SNS. On je za Danas rekao da se „oseća relativno dobro“, a da je preksinoć odbio infuziju i lekove. „Mada sam još u ponedeljak dostavio zahtev za korišćenje godišnjeg odmora iz prethodne godine, stranačke kolege morale su da me voze do SC Čair, na čijem su čelu demokrate, kako bih dobio to rešenje“, istakao je Stanković. Čelnici niških naprednjaka su najavili da danas i sutra neće biti javnih okupljanja, „jer bi to bilo neprimereno suštini Uskrsa“. Z. M.

 

Valjevo: Okončan štrajk glađu

Valjevo – Odbornici Nove Srbije u Skupštini grada Valjeva prekinuli su štrajk glađu započet u nedelju. Kako javlja regionalni Radio Patak, štrajk je najpre prekinuo odbornik Željko Vučinić, kome je pozlilo. Štrajk su potom prekinuli i odbornici Marko Živanović i Sreten Lazarević, javila je Beta. Aktivisti NS i SNS organizovali su juče „dvanaest i minut“ protest ispred zgrade Gradske skupštine u centru Valjeva. R. D.

 

Vranje: Nastavljaju se protesti

Vranje – Protest pristalica SNS iz Pčinjskog okruga održan je i juče pred zgradom Višeg suda u Vranju. Predsednik Okružnog odbora naprednjaka advokat Dragan Nikolić rekao je za Danas da će protesti biti nastavljeni „pre svega kao podrška zahtevu da 18. decembra budu raspisani vanredni parlamentarni izbori“. „Nastavićemo sa okupljanjem, ali ne i blokadom rada Višeg suda. U tome imamo sve veću podršku naših članova“, istakao je Nikolić. V. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari