Nikolić: Tačka na nepotrebne sukobe 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine i liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, koji je zahvalio Nikoliću na doprinosu istorijskom pomirenju Srba i Mađara.

Pastor je zamolio Nikolića da pomogne kako bi se rezultati istraživanja mešovite akademske radne grupe koja je istraživala činjenice iz Drugog svetskog rata na najtransparentniji način predstavili mađarskoj i srpskoj javnosti, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

On je ocenio da je potrebno jednom se za svagda suočiti sa istorijskim činjenicama, kako bi dva naroda mogla da stave tačku na sve nepotrebne sukobe iz prošlosti i da grade zajedničku budućnost.

Nikolić je prihvatio da se angažuje kako bi rad mešovite akademske radne grupe bio dostupan javnosti.

U saopštenju se navodi i da je Nikolić informisao Pastora o napretku projekta izgradnje plovnog kanala Dunav – Morava – Vardar, kao i o tome da su, osim Srbije, i Makedonija i Grčka izrazile zainteresovanost za realizaciju tog posla.

Nikolić je rekao da, iako je ranije često zbog tog projekta bio napadan od onih koji nisu na pravi način umeli da shvate sav njegov potencijal, sada posle ozbiljnog razmatranja i analiziranja, jasno je da će taj projekat omogućiti višestruku korist za sve tri države, kao i za kineske investitore koji će raditi na njegovoj realizaciji.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari