Referendum: Nišu je do 16 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 18 odsto upisanih birača 1Foto: V. Torović

Nišu je do 14 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 14 odsto upisanih birača, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije Republičke izborne komisije za Niš.

U Nišu je do 16 časova na referendumu o ustavnim promenama glasalo  18 odsto upisanih birača, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije Republičke izborne komisije za Niš,
 
Ona dodaje da je prema posljednjem preseku na birališta najviše Nišlija izašlo u opštini Medijana(19,4 odsto) , a najmanje u Crvenom krstu -17,3 odsto. U ostale tri gradske opštine izlaznost je nešto niža od proseka u Nišu.
 
U Nišu je izlaznost do 14 lasova bila 14 odsto, navela je ona prethodno.
Berić kaže da glasanje protiče regularno i da na dosadašnji tok glasanja nema primedbi. Ona dodaje da je izlaznost ravnomerna u svih pet gradskih opština.
Prema ranijim podacima, na referendum o ustavnim izmenama danas do 12 časova u Nišu je izašlo 7,87 odsto upisanih birača, kaže Ljiljana Berić, predsednica podkomisije RIK-za Niš. Ona kaže da glasanje u ovom gradu protiče regularno.

Dva sata ranije, na referendum o ustavnim promenama izašlo tri odsto upisanih birača, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije RIK za Niš.

Ona kaže da je izlaznost utvrđena na osnovu broja glasova na 20 tipičnih biračkih mesta, od ukupno njih 176, na kojima je glasao 771 građanin.

Kako je ranije saopšteno, u Nišu su biračka mesta za glasanje za referendumu za izmenu Ustava Srbije u delu pravosuđa otvorena na vreme, izuzev biračkog mesta broj 12, za koje još čekamo podatke, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije Republičke izborne komisije za Niš.

Jutros do devet časova, ispred biračkih mesta u Nišu koja smo obišli bilo je malo građana koji su išli na glasanje.

U ovom gradu ima ukupno 176 glasačkih mesta, a o izmeni Ustava moći će da glasaju i osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu, kao i vojnici.

Pravo glasa ima 231.831 građana, od kojih u gradskoj opštini Medijana – 78.999 građana, u opštini Palilula – 64.547, u opštini Pantelej – 46.102, u opštini Crveni Krst – 30.288, a u gradskoj opštini Niška Banja – 11.895 građana.

Pojedini novinari nisu mogli da izveste sa biračkih mesta pošto je predsednik biračkog odbora tražio akreditaciju Republičke izborne komisije.

Predsednica biračkog odbora na biračkom mestu broj 14 u Vatrogasnom domu u Nišu, nije dozvolila ulazak novinarki Danasa, niti je želela da da izjavu, zahtevajući ovakvu akreditaciju.

“Pravilo je da Republička izborna komisija daje akreditacije, ali je činjenica da nije malo medija i novinara koje nije obezbedio na taj način. U principu, svaki predsednik biračkog odbora nas zove kada dođe do takave situacije, pa gledamo da ih prevaziđemo”, kaže Berić.

Berić dodaje da građani koji su nemoćni i nisu u stanju da dođu do biračkog mesta mogu glasati i kod kuće.

Ona kaže da je samo važno da takvu situaciju prijave podkomisiji do 11 časova, na brojeve telefona (018) 505 511 i 505 514.

„Prilikom prijavljivanja za glasanje van biračkog mesta, član biračkog odbora koji prima informaciju mora da pita građanina da li je kovid pozitivan, da li ima temperaturu, da li je u karantinu. Članovi komisije zatim idu na adresu glasača, a glasanje se obavlja na vratima i to preko posrednika. Neko od ukućana će uneti i izneti listić”, kaže Berić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari