Niš: Prijava protiv čelnice SSP jer je „jedan od organizatora“ neprijavljenog ekološkog protesta 1Foto: privatna arhiva

Niška policija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsednice niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelene Milošević jer je bila „jedan od organizatora“ neprijavljenog ekološkog protesta u Nišu, koji inače nije imao organizatora.

U prekršajnoj prijavi policija ju je označila kao „organizatora“ neprijavljenog ekološkog protesta, održanog 4. decembra jer je preko svog profila na društvenim mrežama delila poziv ekoloških organizacija za učešće na tom skupu.

Prema navodima u prijavi, Milošević je na taj način „pozivala građane preko društvenih mreža na javno okupljanje“, a na dan okupljanja u Ulici Nikole Pašića, ispred Skupštine grada, „istom i sama prisustvovala“, a da održavanje skupa nije prijavila nadležnom organu.

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka navodi se da je na taj način prekršila član 22. Zakona o javnom okupljanju.

Prema ovom zakonu, organizator skupa koji nije prijavio okupljanje kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara.

„Ovo je klasična odmazda, za koju se zloupotrebljavaju institucije, kako bi se zastrašili politički neistomišljenici i građani koji slobodno misle. Ekološki protesti u Nišu bili su nestranački, nisu imali organizatora, a prisustvovala sam im kao građanka, i svaki put ću uraditi isto kada se brani zemlja, voda, vazduh ili pravo“, kaže Milošević za Danas.

Prema njenim rečima, ovakve prijave su „pokazna vežba za sve ljude kojima pada na pamet da svoja prava brane na ulici, kad to već ne mogu u institucijama“.

„Ovakvi postupci pokazuju i da se režim plaši bunta građana“, rekla je ona.

U Nišu su održana dva ekološka protesta, 4. i 11. decembra prošle godine. Oni nisu imali formalne organizatore, već su se pozivi ekoloških organizacija iz drugih delova Srbije delili putem društvenih mreža.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari