Nisam prekršio poslovnik, o rebalansu se raspravlja po hitnom postupku: Vladimir Orlić odgovorio na primedbe opozicije 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na početku sednice parlamenta Srbije gde je glavna tačka dnevnog reda predlog rebalansa budžeta kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja od 1.709,5 milijardi dinara, a rashodi i izdaci od 1.988,5 milijardi dinara, poslanici opozicije negodovali su zbog sazivanja sednice po hitnom pstupku, tvrdeći da se praksa iz vremena Maje Gojović nastavlja. Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, pravdao se da se zbog rebalansa sednica Skupštine uvek zakazuje po hitnom postupku i da nije prekršio Poslovnik.

Boško Obradović, poslanik Dveri, ocenio je da je Orlić prekršio poslovnik parlamenta, jer je sednicu zakazao u nedelju u 10 sati, a sve sa ciljem da se spreči opozicija da predloži dopunu dnevnog reda, a Janko Veselinović iz poslaničke grupe Ujedinjeni naveo je da je opoziciji oduzeta mogućnost zakonodavnog rada.

Naveo je da je opoziciji onemogućeno da predlaže zakone jer je sednica zakazana 24 časa pre početka zasedanja.

„Vi ste slagali poslanike i građane, jer nije bilo moguće podneti dopunu, iako su naši ljudi bili na pisarnici“, rekao je Veselinović.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, istakao je da je ovo već treća sednica zakazana po hitnom postupku i da Orlić „vređa inteligenciju poslanika i omalovažava građane“, jer se zna da su razlozi za sednicu po hitnom postupku nepredviđene okolnosti zbog kojih bi bilo posledica, ukoliko neki zakon ne bude hitno usvojen.

„Šta se desilo pa se zakazuje u 24 sata, pa vi šest meseci niste formirali vladu, a sad vam je hitno da donesete rebalans“ pitao je Aleksić.

I poslanik Zavetnika Dragan Nikolić primetio je da je prekršen stav da predlog budžeta ili rebalansa budžeta mora da bude u proceduri bar 15 dana.

„Rebalans podrazumeva zaustavljanje plaćanja i zakljčavanje trezora i uvek se rebalans usvaja na ovaj nčin i kada se završi rebalans džava može da funkcionše“, odgovorio je Orlić i dodao da su poslanici dobili obaveštenje istog momenta pošto je vlada usvojila predlog i dodao da je dobro što je Aleksić toga svestan.

Poručio je opziciji da se samo dogovore da li je “ sednica zakazana suviše rano ili suviše kasno“ i dodao da je sve što opozicija priča zbog kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari