"Nismo još savladali teleportaciju": Izvor iz ruske diplomatije za Interfaks o poseti Lavrova Beogradu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je vest da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da poseti Beograd od 6. do 7. Juna, piše Interfaks.

“Ovi izveštaji su tačni“, rekao je Interfaksu u nedelju visoki izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Odgovarajući na pitanje da li je zbog ovoga otkazana poseta Lavrova Srbiji, diplomata je bio sakrastičan: “Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije”.

"Nismo još savladali teleportaciju": Izvor iz ruske diplomatije za Interfaks o poseti Lavrova Beogradu 2
Foto: snapshot

Srpsko izdanje Danasa u nedelju je, ukazuje ruski medij, pozivajući se na sopstvene izvore, javilo da su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile let u vazdušnom prostoru ovih zemalja za letelicu kojom ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov namerava da odleti u ponedeljak za Beograd.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je za italijanski kanal „Lav7“ da „baš danas, pre jednog sata, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal veze, ne dopustivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se spremao za posetu Srbiji. Ruska delegacija je trebalo da stigne u Beograd radi razgovora. Zemlje-članice Evropske unije i NATO-a zatvorile su vazdušni prostor, zatvorile su još jedan kanal za komunikaciju“, prenosi Sputnjik.

Ona je naglasila da Rusija ne namerava da diže „gvozdenu zavesu“, ali da to čini Evropska unija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, podseća Interfaks, izjavila ranije u nedelju da je situacija sa dolaskom Lavrova u Beograd „izuzetno komplikovana“ i da svu logistiku vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Zaista je neverovatno da je situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne od država mora da se bavi takvim stvarima kao što je logistika bekstva ministra spoljnih poslova (druge zemlje), koja određuje da li će on stigne ili ne“, prokomentarisala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari