"Ništa osim vina i dobre knjige": Kakve rođendanske poklone predsednik voli? 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Za rođendan mi ne treba ništa, ne slavim rođendane“, otkrio je ovih dana gostujući na RTS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji danas 5. marta puni 53 godinu života.

Možda Vučić i ne namerava da priredi slavlje za dan rođenja, ali njegovi saradnici i članovi Srpske napredne stranke, sudeći prema ranijim iskustvima, sigurno hoće.

Da li će to biti slavlje sa bakljama, vatrometom, bilbordima, ili nešto skromnije, tek za sada se još ne zna kakvo će iznenađenje priredili naprednjaci. U prošlosti bilo je svega.

Kako saradnici biraju poklon za predsednika

Vučićev nekadašnji saradnik i dugogodišnji prijatelj, Vuk Fatić još pre devet godina otkrio je da nije lako izabrati poklon za tadašnjeg premijera, jer osim vina ne pije drugi alkohol, ne pije kafu, tako da u opticaju ostaju samo dobra vina i knjige, pogotovo literatura iz oblasti istorije i geopolitike, kao i srpske i svetske književnosti.

To je valjda i razlog zbog koga se Vučićevi saradnici trude svake godine da mu poklone najbolja strana vina, mada Ivica Dačić, lider socijalista voli da ga iznenadi i paketom najboljeg domaćeg vina.

Na poklon je Vučić dobijao i praktične stvari, poput čaja koji voli, specijalne šolje za čaj, dugmad za manžetne za košulju sa ugraviranim njegovim inicijalima, aktovku, obzirom da, kako su objašnjavali njegovi saradnici, uvek nosi brdo papira sa sobom.

Bilo je tu i neobičnih poklona. Tako mu je za 49. rođendan pokojni patrijarh srpski Irinej darovao ikonu sa likom Svetog cara Lazara, a od patrijarhovog sekretara Dejana Nakića dobio je šarplaninca po imenu Pako, iz istog je legla kao i Paša, šarplaninac koga je predsednik Srbije poklonio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Jedan od vredijih poklona bila je skulptura izlivena u bronzi „Kosovski juriš“ akademskog vajara Milivoja Mićića, čija je vrednost procenjena na 400.000 dinara.

Najvredniji poklon od Viktora Orbana

Najvredniji poklon za svoj pedeseti, jubilarni rođendan, Vučić je dobio od mađarskog premijera Viktora Orbana. U pitanju su uramljene deonice koje je kupio knez Miloš Obrenović za izgradnju tunela ispod brda Budima početkom 1840. godine, a čija je procenjena vrednost 800.000 dinara.

I iz Kine je stigao svojevremeno vredan poklon – ukrasni porcelanski tanjir prečnika 41 cm, sa okvirom u boji zlata vrednosti 120.000 dinara. Na tanjiru je plavom bojom iscrtan crtež planine, prizor u jesen, nakon kiše, što podrazumeva spokoj, mir i harmoniju.

Kinezi su mu u vreme korone za rođenan, bar kako su pisali mediji, poklonili i pola miliona doza vakcine sinofarm.

Torte univerzalni poklon za Vučića

A torta je postala univerzalni poklon za Vučića. Dobijao ih je u svim prilikama, ali i u raznoraznim oblicima, u obliku kovid bolnice, Srbije, a klasičnu reform tortu, koju najviše voli, svojevremeno mu je poklonila i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova.

Ipak onu najdražu, po njegovom priznanju, poklonila su mu deca Gračanice. Torta je bila ukrašena figuricama dece u narodnoj nošnji koja drže za ruku predsednika Srbije, koji,doduše, nije mnogo ličio na sebe, već više na Minju Subotu ili Leo Martina.

Dečica su otpevala Vučiću rođendansku pesmu, a kasnije su se njegovi saradnici potrudili da objasne da je do tog susreta došlo sasvim spontano, a na drištvenim mrežama konstatovano je da fali samo štafeta i da imamo novi „Dan mladosti“.

Ipak, prošle godine se nije ponovila spontana proslava predsednikovog 52. rođendana. Rođendan je proslavio skromno sa sinom Danilom, uz vino i tortu u obliku Srbije. Ispod fotografije objavljene na instagramu pisalo je „Danilo i ja. Zajedno možemo sve“.

Vatromet sa niške tvrđave

Unazad nekoliko godina, bilo spontano, ili po naređenju iz centrale SNS, predsednikov rođendan se obeležava i javno, uz vatromet, baklje i bilborde. Tako je pre neku godinu više desetina građana proslavilo rođendan predsednika Srbije i Srpske napredne stranke na zidinama Tvrđave u centru Niša, odakle su palili baklje, razvijali transparente i lepili poruke: „Moj predsednik Aleksandar Vučić“ i „Srećan rođendan predsedniče“.

Paljenje baklji propratio je ne samo veliki dim, već i pesma “Podignimo zastave”, koja se označava kao neformalna himna SNS, pre svega zbog dela teksta “Mi smo puni snage/mi smo puni volje/mi idemo napred/ brže, jače bolje”. Proslava rođendana je snimana dronom, a snimak se pojavio na društvenim mrežama. Proslava je počela pred ponoć, pred sam kraj Vučićevog rođendana, 5. marta.

Centar Niša je i 5. marta 2014. godine, u vreme kada je Vučić bio još premijer, osvanuo sa stotinama postera sa likom Vučića, razvučenih na konopcima između bandera, kao i transparentima Srpske napredne stranke, u okviru akcije Opštinskog odbora SNS-a u gradskoj opštini Medijana. Tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić je postavljanje objasnio predizbornom kampanjom i negirao da ima veze sa bilo čijim rođendanom.

Kakva će rođendanska čestitka stići sa Kosova

I građani Severne Mitrovice na neobičan način, čestitali su predsedniku Srbije 50. rođendan i to tako što su bakljama ispisali broj 50 i taj snimak objavili na Jutjubu. Ostaje da se vidi da li će se Srbi sa Kosova i ove godine setiti prdsednikovog rođendana, ali i da li će se neki njegovi, sada već bivši saradnici, setiti po čemu je značajan 5. mart.

„Od kada poznajem Aleksandra Vučića, svaki put mu čestitam rođendan i kupim poklon za koji verujem da će ga obradovati“ , tvrdila je pre nekoliko godina Zorana Mihajlović. Da li su tu nešto promenilo, možda ćemo saznati već u nedelju.

Tek Vučićevi najbliži saradnicu uz poklone, veliku pažnju poklanjaju i kakvu će mu poruku za rođendan uputiti, a one se kreću od poruke da mu žele zdravlje, više slobodnog vremena koje bi provodio sa porodicom, da izdrži jer Srbija samo sa njim napreduje, do poruke koju mu je svojevremeno uputio Bratislav Gašić u kojoj mu želi da „istraje u borbi protiv svih mrzitelja Srbije“.

Kako su obeležavani rođendani Vučićevih prethodnika

Javnost u prošlosti, ne računajući Josipa Broza Tita, međutim, nije mnogo pažnje pridavala rođendanima Vučićevih prethodnika. Iako je bio neprikosnoveni vladar, raznim manifestacijama nije obeležavan 20. avgust, rođendan Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije.

Rođendan je slavio u krugu svoje porodice i najbližih saradnika, ali je u zatvoru u Ševeningenu malom zabavom, uz pečenje i tortu i u društvu Nasera Orića, Vojsilava Šešelja i Mladena Naletilića Tute obeležio 63 rođendan. Svi skupa su mu otpevali -danas nam je divan dan.

Socijalisti tek nakon Miloševićeve smrti počeli su svake godine da obeležavaju njegov rođendan, obilaskom groba u Požarevcu.

Za rođendan Vojislava Koštunice, predsednika SR Jugoslavije i premijera u dva mandata ne bi ni znala javnost, da se on, igrom slučaja, nije poklopio sa 24. martom, početkom bombardovanja Srbije.

Govorio je da bi najradije da precrta taj datum u kalendaru, mada su ga na rođendan podsećale stranačke kolege i prijatelji uz simbolične poklone – knjige i figure znamenitih srpskih vojvoda, koje Koštunica strastveno sakuplja i drži u svojoj radnoj sobi u Belanovici.

Iako je bio predsednik Srbije u dva nepuna mandata teško da je većina građana Srbije znala da je Boris Tadić rođen 15. januara. Na rođendan su ga, u vreme dok je bio na vlasti, podsećali državnici drugih zemalja svoji čestitkama.

To su uglavnom bile protokolarne čestitke, ali jednu ličnu dobio je od Vladimira Putina, predsednika Rusije koji mu je čestitao 50 jubilarni rođendan. Predsednik Rusije je, u ličnom pismu Tadiću poželeo puno uspeha u njegovom delovanju za „dobrobit prijateljske Srbije“.

Da su naprednjaci pažljiviji u obeležavanju rođendana svojih vođa, od ostalih stranaka, pokazali su i u vreme dok je predsednik Srbije bio Tomislav Nikolić, čiji je rođendan 15. februar.

Prvi rođendan u svojustvu predsednika Nikolić je obeležio u Predsedništvu, a najbliži saradnici pripremili su rođendansko iznenađenje uz poruku -„Da nam dugo živiš ti, to ti žele najbliži“. Bilo je tu i raznih poklona, torta u obliku srpske zastave sa malim vatrometom i rođendanskom pesmom.

Na jednom od rođendana u zgradi Predsedništva Nikolić je doneo i važnu odluku da se ponovo kandiduje za predsednika, ali mu se ta rođendanska želja nije ispunila. Odustao je, svojom , ili tuđom voljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari