Njujork tajms: Kakve su veze gangstera Belivuka i vlasti u Srbiji?  1Foto: EPA/ JUSTIN LANE

Nakon hapšenja ozloglašenog „gangstera“ i vođe navijačke grupe „Ultras“ Veljka Belivuka, za koga se sumnja da ima veze u sa vladajućom strukturom, pitanje koje okupira javnost u Srbiji je – šta je dovelo do hapšenja Belivuka, nakon dugogodišnje zaštite koju su mu vlasti pružale i bliskih veza sa vladom i bezbednosnim snagama, piše Njujork tajms. 

Američki list zainteresovao se za hapšenje osumnjičenog vođe kriminalne bande zbog toga što je nasilničko ponašanje navijača dva najveća srpska kluba postalo „moćna sila na ulicama ali i u burnom političkom životu Srbije“, kako se navodi u njihovom tekstu.

Serija monstruoznih ubistava povezana sa fudbalskim stadionom u Beogradu, kako piše Njujork Tajms opisujući scene iz bunkera u Humskoj, opravdava i naziv partizanovih fanova – „grobari“, ali mnogo više zabrinjava pitanje povezanosti ovih kriminalnih grupa sa vlastima.

Prema navodima Vlade Srbije, Belivuk je brutalni mafijaš čije hapšenje je znak odlučnosti da se pokore kriminalne bande koje podstiču stravično nasilje još od ratova na Balkanu devedesetih godina, ubistvo premijera 2003. godine i sprečavaju napore Srbije da postane normalna evropska zemlja.

Poruku da će se obračunati sa ovom bandom, predsednik Aleksandar Vučić, koji je vatreni navijač Crvene Zvezde, objavio je na nacionalnoj televiziji prikazujući zastrašujuće snimke obezglavljenih tela Belivukovih žrtava.

NJujork tajms govori da mnogi nisu zadovoljni objašnjenjima vlasti u Srbiji o razlozima hapšenja Belivuka i njegovih 16 saradnika, i prenosi reči Mirka Poledice, predsednika sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, o tome da država oduvek kontroliše navijačke huligane dok oni rade ono što im država kaže.

Rašireno je uverenje i da predsednik Vučić krije nešto, a sumnje podgrevaju i zlonamerne negativne kampanje koje vode prorežimski mediji protiv svih onih koji su doveli u pitanje iskrenost namera Vučića da se „obračuna sa mafijom“ i organizovanim kriminalom.

Vladimir Vuletić, profesor beogradskog Pravnog fakulteta i bivši podpredsednik FK Partizan, koji je javno izneo optužbe da su srpske vlasti bile u dosluhu sa uhapšenim vođom navijača, bio je svakodnevno na meti tabloida koji podržavjau Vučića, podseća Njujork tajms.

Premijerka Brnabić je, pak, negirala da Vlada ima ikakve veze sa ovom orkestriranom kampanjom.

Na meti tabloida našao se i istraživački medij Krik, piše list, koji godinama ukazuje na veze Belivukove kriminalne grupe i predstavnika vlasti.

Opasnosti od saradnje sa huliganima, podseća NJujork tajms, bile su najočiglednije tokom vladavine Slobodan Miloševića, pod čijim režimom su, tokom 90-ih godina, huligani postali deo organizovanih paravojnih grupa koje su bile pod protekcijom države i počinile brojne zločine u bosni i na Kosovu.

Da je Milošević, čiji je Vučić bio ministar informisanja, podseća list, u ozbiljnoj nevolji zbog veza sa navijačima i kriminalcima, postalo je jasno kada su vatreni navijači Crvene Zvezde skandirali „Slobodane, ubij se“ na jednoj od utakmica.

Među zvezdinim navijačima koji su putovali u Zagreb na utakmicu, bio je i sadašnji predsednik Vučić, navodi NJujork tajms, kasnije dodajući i reči Zdravka Krivokapića, premijera Crne Gore, koji je tokom nedavne posete Beogradu i prisustva na utakmici Partizana rekao da je uspon i pad Belivuka „lična osveta Vučića Partizanu“.

Sumnje da Belivuk ima moćne prijatelje u vlasti, ili barem u službama bezbednosti, provejavaju još od 2016. gdoine kada je bio uhapšen pod optužbama za ubistvo ali oslobođen nakon što su pojedini dokazi nestali ili kompromitovani, podsetio je list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari