NKPJ: Trideset levičarskih stranaka traže da se prekinu pritisci na Srbiju oko Kosova 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) saopštila je danas da je 30 radničkih i komunističkih partija iz celog sveta potpisalo izjavu kojom se od SAD, Velike Britanije i EU traži da prekinu sa pritiscima na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

„Vašington, London, i Brisel vrše stalne pritiske na Beograd da zvanično prizna nezavisnost lažne ‘države Kosovo’, čemu se komunističke i radničke partije sveta zdušno protive i traže da taj retrogradni čin uperen protiv mira, stabilnosti i prosperiteta, koji se sprovodi zarad ekspanzionističkih ciljeva krupnog kapitala odmah treba okončati“, navodi se u saopštenju NKPJ.

U izjavi se ističe da je Kosovo i Metohija neotuđivi i integralni deo Srbije a da su tamošnji Srbi građani drugog reda diskriminisani od „albanskih separatističkih vlasti u Prištini“.

Među potpisnicama zajedničke izjave nalaze se i parlamentarne partije poput Komunističke partije Rusije, Portugalske komunističke partije i Sirijske ujedinjene komunističke partije kao i velike vanparlamentarne poput Komunističke partije Češke i Moravske i Mađarske radničke partije.

Izjavu je potpisala i Socijalistička radnička partija Hrvatske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari