"Pritisci bili presudni da se ne kandidujem za gradonačelnika Mitrovice": Arsenijević (Srpski opstanak) o razlozima za neizlazak na izbore na Severu Kosova 1foto: Printscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR - ČAGLAVICA

 

Predsednik Građanske inicijative Aleksandar Arsenijević, koji neće učestvovati na lokalnim izborima na Severu Kosova 23. aprila, potvrdio je na tribini u Čaglavici da su na tu odluku bili presudni određeni pritisci.

„Pritisak je postojao. Od porodice, prijatelja jer su smatrali kao što i ja smatram sada da nama nije mesto tamo kada naš narod nije tamo. Prošetajte među građane, pitajte građane da li žele da izađu i da sam kandidat verujte mi da ne bi bila neka izlaznost, građani sigurno ne bi izašli na ove izbore zbog niza stvari koje su se desile u poslednje vreme. Nije tu samo Srpska lista, jeste ona krivac za mnoge stvari…“, rekao je Arsenijević, prenosi RTV Kim.

Na izbore, kaže, ne ide i jer su građani odlučili da ih bojkotuje, te je u tom tonu rekao da ako „građani odluče da idu u ambis“, u ambis ide i on sa njima.

Lider „Srpskog opstanka“ napominje da će ostaje opozicija na Severu Kosova bez obzira na to što ne učestvuje u ovom izbornom ciklusu. Građane, napominje, neće pozivati na bojkot.

On, uz navode da su izbori nedemokratski, pod znak pitanja stavlja i legalitet izbora na Severu Kosova, jer, kako je rekao, po Zakonu o lokalnim izborima jedno biračko mesto mora da ima 900 birača, dok će sada, kaže, situacija biti takva da će po jednom biračkom mestu piti oko 2500 birača.

Arsenijević se isprva kandidovao na izborima koji su planirani za decembar, a usled tenzija na terenu odloženi za 23. april. Za kandidaturu je rekao da je ona uslovljena vraćanje Srba sa severa KiM u kosovske institucije, odnosno ispunjavanjem onih zahteva koje je ispostavila Srpska lista. Iskoristivši zakonski rok za povlačenjem kandidature, sa izbora se povukao. Ovoga puta je, kaže, čekao dogovor u Ohridu, a kako ni nakon toga nije došlo do vraćanja Srba u institucije, njegovo ime se ovoga puta neće naći na izbornom listiću.

Sam Arsenijević u žižu javnosti dospeo tokom lokalnih mitrovačkih izbora 2021. godine, kada je trebalo da bude kandidat za gradonačelnika, ali mu je CIK kandidaturu osporio. Nakon izbora „Srpski opstanak“ je intezivirao svoj aktivizam, tražili su rešenje za organizovanje referenduma o izmeni Ustava Srbije na Kosovu, ali i trećeaprilskih izbora, a ukazivali su i na ostale probleme građana na KiM – od tablica, preko spiskova osumnjičenih, do pitanja ličnih karata i registarskih oznaka, ali i onih svakodnevnih problema, poput pitanja parkova u opštini čiji je meštanin ili protivpravne izgradnje kafića na mitrovačkom šetalištu. Opozicija Srpskoj listi, a nakon što se odlučio za kandidaturu na prethodnim izborima izgubio je posao nastavnika hemija u gimnaziji u kojoj je radio.

Tribina Medija centra Čaglavica održana je juče, a sem Arsenijevića govorili su i kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović, predstavnik GI „Mitrovica“ Nedžat Ugljanin i sekretar Partije kosovskih Srba Andrija Ignjatović. Ugljanin i Ignjatović uvereni su da će biti incidenata.

Ignjatović: Prvi put da nismo targetirani od strane Vlade Srbije i Vučića

Istakao je da je ovo prvi put da oni nisu targetirani od strane Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića zbog učešća, ali da nije siguran da će sve proći bez incidenata.

„Što se tiče izlaznosti vrlo je nezahvalno komentarisati kakva će izlaznost da bude, zato što živimo u jednom takvom okruženju gde jednostavno za noć se situacija promeni. Do izbora ima još tri, četiri dana tako da u ta tri, četiri dana ili u dan održavanja samih izbora može doći do nekih nepredvidivih reakcija pojedinaca ili grupe i mogu se izazvati neki problemi koji mogu bitno uticati na izlaznost građana“, kazao je Ignjatović.

Ugljanin: Incidente očekujem od Srpske liste

Na pitanje od koga očekuje incidente, Ugljanin navodi da će to učiniti predstavnici Srpske liste. Koji to čovek odlučuje o svemu, Ugljanin nije želeo da podeli sa novinarima.

„Kada kažem individualno, mislim da iza toga stoji Srpska lista koja funkcioniše iz Beograda i veoma je interesantno to što u Kancelariju za Kosovo i Metohiju – ja još ne znam da je neko sa Kosova iz srpske zajednice uključen u tu Kancelariju, već su svi iz gradova Srbije. Oni se pitaju za vas, vi nemate samoodlučivanje, mi to znamo, ne možete ni o čemu da odlučujete, da li ćete sutra na posao ili nećete, vi morate da budete sutra na poslu, morate biti na glasačkom mestu, morate da glasate za onog za koga vam oni narede. Nažalost znamo i kako funkcioniše severni deo“, rekao je Ugljanin.

Pantović: Najviše verujem Kurtiju

Slađana Pantović na tribini je govorila o sastanku koji je imala sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Što se tiče gospodina Kurtija, prvo on je jedan čovek, pa onda političar. Bez obzira kako ga ljudi predstavljaju, kao srbomrsca i on će da istera Srbe ili tako nešto. Mogu vam reći – više njemu trenutno verujem nego bilo kome, od političara, najiskrenije. Razgovor sa njim je bio kao razgovor sa pravim čovekom, prijateljem i političarem. Takav razgovor nisam mogla da imam sa svojim predsednikom opštine, Srbinom“, kazala je ova kandidatkinja.

Navela je da je trpela pritiske zbog svoje kandidature, ali da se ipak odluči na izlazak.

Izbori u četiri opštine na severu Kosova održaće se 23. aprila. Srpsku zajednicu zastupaju samo nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović i Partija Kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića. Srpska lista se odlučila na bojkot zbog neispunjavanja njihovih uslova o formiranju ZSO i povlačenju kosovskih specijalaca sa severa Kosova, piše RTV Kim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari