"Noćni moleri" u režiji SNS 1Foto: R. B.

Nastavlja se pravi obračun povodom farbanja zgrada u naselju Liman u Novom Sadu. Nepoznati počinioci ofarbali su nekoliko desetina zgrada u tom naselju u boje srpske zastave, a potom oko hiljadu i po uglavnom mladih, pa čak i srednjoškolaca i mlađih, prošetalo ulicama uz poruku „Predaja nije opcija“ i zastavom na kojoj je lik Aleksandra Vučića.

Tim povodom MZ Liman III, u kojoj je kao i još dve MZ, na nedavnim izborima pobedila grupa nezavisnih kandidata, podnela prijavu i od policije zatdražila da pronađe počinioce krečenja.

Nakon što je gradonačelnik Miloš Vučević praktično potvrdio da je farbanje izvedeno u aranžmanu SNS i izrazio „čuđenje što nekome smeta srpska zastava“, reagovale su opozicione stranke.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić izjavio je da su farbanje ulaza, zidova i stubova na Limanu u boje državne zastave organizovali gradonačelnik Miloš Vučević i Srpska napredna stranka, ali da se zbog toga očigledno stide.

To je još jedan dokaz da „molerske“ akcije pod okriljem noći nemaju nikakve veze ni sa patriotizmom ni sa „borbom za trobojku“ . Reč je nesumnjivo o pritisku na stanovnike Limana i pokušaju da se ponovo zloupotrebe patriotska osećanja ljudi zarad opstanka na vlasti i slobodi.

Prema rečima Krstonošića, gradska vlast je organizovala noćno farbanje Limana kako bi svima pokazala svoju moć i ko je jedini gospodar života i smrti u Novom Sadu.

Boje državne zastave su izabrane da bi obeshrabrili ljude od protesta, jer se za svakog ko se pobuni automatski kaže da je izdajnik i da mu smeta državna zastava. Konačan cilj ove podvale je da zastraši građane i prisili ih da odustanu od borbe i otpora sadašnjoj vlasti, jer isto tako kako im noću nekažnjeno farbaju zgrade, „gospodari“ mogu i da im uđu u stanove i da im otmu njihovu imovinu, proteraju ili urade šta god požele.

Vojvođanska partija osudila je nedopustivo farbanje ulaza i fasada zgrada na novosadskim Limanima i poručila da to mora prestati.

„Niko nema prava da građanima farba ulaze i fasade zgrada bez izričite njihove saglasnosti. Užasnuti smo ponašanjem SNS-a koji se otvoreno stavlja u zaštitu vandala i svađa se sa Novosađanima koji ne žele da im se uništava zajednička imovina. Podsećamo, da su se građani samoorganizovali i prefarbali jedan deo uništenih fasada vraćajući ih u prvobitno stanje, nakon čega su pod okriljem noći fasade ponovo prefarbane šarenim bojama. Bezobrazluk koji očigledno nema granice, ali zato ima očiglednu podršku gradonačelnika Novog Sada i njegove stranke koja umesto da, kao vlast, smiruje tenzije i zaštiti Novosađane od vandala, inati se i dodatno omalovažava sve one građane koji ne žele da im se uništava zajednička imovina“, navodi se u saopštenju Vojvođanske partije.

Stranka slobode i pravde poručila je Vučeviću da odmah opozove svoje jurišnike koji „obeležavaju“ kuće nepodobnih.

„Gradonačelnik Miloš Vučević stao je u odbranu ovih NN lica nudivši im hrabro čak i svoju slobodu pravdajući taj čin. Kada su se pre nekoliko dana pojavile nacionalne trobojke na bezmalo svakoj fasadi glavnoj ulici na Limanu – bilo je jasno da je gradska SNS vlast odlučila da disciplinuje građane koji su na izborima za mesne zajednice glasali za nezavisne kandidate. Juče su tokom dana, u organizaciji građana i vlasnika tih zgrada i objekata, neke fasade prekrečene u prvobitnu boju. Na reakciju SNS-a nije se dugo čekalo – stubovi na Park sitiju ponovo su ofarbani u trobojke. O kakavim „molerima“ se radi – imali su priliku juče da vide građani u Ulici Narodnog fronta kod broja 55, gde se nalaze samo jedne od 100 gradskih prostorija SNS-a. Parkirali su svoje crne limuzine i džipove u zaustavnoj traci, a iz njih je izašlo dvadesetak nabilnovanih članova, koji su potom ušli u stranačke prostorije, prostor koji pripada Gradskoj upravi za imovinu – dakle svim građanima“, naveo je Gradski odbor SSP.

Odbor SSP je naglasio da očekuje da nadležni organi pregledaju snimke sa video nadzora i utvde identitet lica koja su oštetila fasade i privatnu imovinu. Stranka slobode i pravde pozvala je gradonačelnika Miloša Vučevića da poštuje zakon i ne staje na stranu onih koji ga krše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari