Notari za deset sati mogu da overe 500 potpisa 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

“Notari samo otežavaju i komplikuju posao prikupljanja potpisa koji bi bio obavljen za samo nekoliko dana”.

Ovo kažu za Danas u izbornim štabovima opozicionih kandidata povodom promene koja je usledila od 1. marta a po kojoj se posao overe dokumenata, u ovom slučaju potpisa za predsedničku kandidaturu, poverava javnim beležnicima, odnosno notarima, umesto sudovima i opštinama kao do sada.

Naime, kandidati za predsednika države pre nego što to postanu, RIK moraju da predaju najmanje 10.000 overenih potpisa građana. Nezvanično se među opozicionarima može čuti da bi overa potpisa mogla da traje i do deset dana, jer će svakako, kako očekuju u opoziciji, notari prvo opsluživati koaliciju na vlasti. Kako nam je rečeno, da notar deset sati samo sedi i proverava ličnu kartu svakog građanina, dnevno može da overi oko 500 potpisa.

Zajedničkim saopštenjem juče su se oglasili i izborni timovi trojice kandidata Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Boška Obradovića u kome se ističe da iako su odvojeni u kampanjama, regularnost izbora im je zajednički cilj. Oni su zato pozvali RIK da prizna pravo sudskim overiteljima da overavaju potpise građana.

Skupštinu su pozivali da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora, koji bi bio sastavljen od predstavnika svih parlamentarnih stranaka, koji bi po okončanju izbora podneo izveštaj parlamentu i građanima Srbije.

A predsednica Skupštine Maja Gojković se poziva da odmah uputi zvaničan poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju da obavi posmatračku misiju, u skladu sa dosadašnjom praksom. Kako nadležni državni organi nisu primenili preporuke OEBS od 24. aprila 2016. za ispravku mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, potrebno je da OEBS izborni proces nadgleda od samog početka, dodaje se u saopštenju.

Radoslav Milojičić, koordinator izbornog štaba DS, u timu Saše Jankovića, za naš list navodi da je njima potreban jedan dan za prikupljanje potpisa za izbore.

– Opštinski odbori DS već su dobili uputstva u vezi sa prikupljanjem potpisa i naša organizacija je potpuno spremna da uspešno odgovori i na ovaj zadatak. Nažalost, očekujemo probleme sa notarima jer oni sporije overavaju potpise nego na sudu, a mnoge opštine imaju samo po jednog notara i jednog pomoćnika, što zaista nije dovoljno za sve najavljene kandidate. Na ovaj način i sa kratkim rokom, vlast ograničava broj kandidata i onemogućava kandidaturu različitih političkih opcija, kaže Milojičić.

Ministarstvo: Više nego pre 1. marta

U opštinama u kojima još nema javnih beležnika potpise će overavati sudovi. Poslove overe nakon 1. marta obavljaće više od 400 lica, što je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove overe pre 1. marta, poručuju iz Ministarstva pravde.

Jeremić: Svi notari su SNS-ovi

Vuk Jeremić je odgovarajući na pitanja građana u Bujanovcu rekao da je raspisivanje izbora u roku 30 dana u skladu sa zakonom, ali postoje mnoge druge stvari koje nisu skroz ispravne, makar formalno bile i zakonite. „Pre svega mora da se skupi 10.000 potpisa za kandidaturu koji moraju da budu overeni kod notara koji jedini imaju pravo da overavaju. Svi notari su SNS-ovi i to nije tajna“, rekao je Jeremić i istakao da je taj sistem napravljen tako da će notari prvo da se bave potpisima SNS, zbog čega će opozicija izgubiti nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari