Nova.rs: Opštinski izbori u avgustu, a mogu da se pomere i za jesen 1Beograd, 17.12.2023. -(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Novi beogradski izbori najavljeni su za 2. jun, što se pominjao i kao datum mogućih lokalnih izbora u Vojvodini ili 17 opština u Beogradu. Ipak, ova opcija više neće biti moguća jer su istekli zakonski rokovi da se podnesu ostavke i raspuste lokalne skupštine i uđe u proces pripreme izbora za 2. jun.

Dakle, u većini gradova i opština najranije izbori mogu da budu 9. juna, a u Beogradu najkasnije 2. juna. To znači da ćemo dva puta na glasanje u kratkom vremenskom periodu, a prema informacijama Nove, kao mogući termin za održavanje lokalnih izbora pominje se 11. avgust. Jedini način da se tada ipak ne održe izbori je da vlast usvoji poseban zakon, odnosno leks specijalis i odloži glasanje za kraj septembra ili kasniju jesen.

Predsednik države Aleksandar Vučić saopštio je da će 2. juna biti novi beogradski izbori, što je datum koji je tražio i deo opozicije kako bi se implementirale preporuke ODIHR-a.

Tada je rekao da će sa vrhom stranke doneti odluku oko datuma redovnih lokalnih izbora, ali već sada se zna da izbori u beogradskim opštinama, u Nišu ili Novom Sadu ne mogu biti istog dana kao novi izbori u Beogradu koji su zakazani za 2. jun. Kao mogući termin za održavanje narednih lokalnih izbora, prema saznanjima Nova.rs, navodi se 11. avgust.

Prema rečima našeg izvora iz vladajuće Srpske napredne stranke, ovaj termin se ozbiljno razmatra, jer bi na taj način smanjili razliku između vlasti i opozicije u opštinama gde se procenjuje da stranke koje ne čine akutelni režim imaju veće šanse za pobedu.

Kakvi su rokovi i šta je realno?

Politikolog Boban Stojanović saopštio je da je u ponedeljak, 18. marta istekao rok za ostavke gradonačelnika ili predsednika opština kako bi se izbori spojili sa beogradskim.

Teoretski, da su svi ostavke podneli 22. marta, od tog trenutka tekao bi rok od mesec dana da se izabere nova većina (rok bi bio do 22. aprila). Ako se ni tada ne bi formirala većina (što bi bio i cilj odluke da se podnesu ostavke) raspisali bi se izbori i tekao bi rok od 45 dana da se održe izbori.

U tom slučaju prvi zakonski rok za izbore bio bi 5. jun, što je sreda, a prva nedelja za izbore je 9. jun. Dakle, rokovi za ostavke su prošli.

Njihove ostavke bile su jedina šansa da bi se izbori spojili, jer zakonski nije moguće da se raspuste lokalne skupštine pre sredine aprila.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, odluka o raspisivanju donosi se najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata poslanika.

Budući da je većina lokalnih skupština konstituisana oko 20. avgusta 2020. godine, lokalni izbori najranije mogu da se raspišu oko 20. aprila, što je kratak rok da bi izbori bili 2. juna (od 20. aprila teče rok od 45 dana za kampanju), pa je prvi mogući termin 9. jun.

Osim toga, lokalne skupštine kako u beogradskim opštinama, tako i u Vojvodini nisu konstiuisane istog dana već se to radilo najčešće između 20. avgusta i početka septembra. Drugim rečima, zakonski je teško objediniti sve izbore istog dana, a sa ostavkama se zakasnilo.

Ovaj podatak potvrdio je za Novu i član Gradske izbore komisije (GIK) u Beogradu Zoran Alimpić. On je rekao da najranije spojeni izbori mogu da budu 9. juna, ali ni da ovaj datum ne važi za sve beogradske opštine. Osim toga, on dodaje da bi u tom slučaju istekao krajnji zakonski rok za nove izbore u Beogradu, što je 2. jun.

“Skupština na Novom Beogradu konstituisana je kasno u septembru, a osim ove opštine, u Novom Sadu i još desetak opština ne mogu da budu ni 9. juna, osim ako se ne podnesu ostavke, što zavisi od odluke Vučića. Ali oni što je suština, da bude sve drugog juna, ne može”, jasan je Alimpić.

Leks specijalis kao rešenje – objedinjeni izbori na jesen

Alimpić napominje da bi dobro rešenje moglo da bude ideja da poslanici u Skupštini usvoje leks specijalis koji bi razrešio problem.

“Poslanici bi doneli odluku da sve opštine koje do sada nisu imale izbore, da ih imaju na jesen, da im se produži mandat za još neki mesec. U tom slučaju bi se imalo i više vremena za implementaciju preporuka ODIHR-a, a verujem da bi se tako razrešila i politička kriza”, poručuje Alimpić.

Konačno, naglašava da ukoliko se bude išlo strikno po zakonu, mogli bismo da imamo tri datuma za izbore.

“Dva u junu, jedan u avgusta, to su sve mogućnosti za lokalne izbore. To bi bilo neracionalno, skuplje i teško za građane”, zaključuje Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari