Šef Unmika Farid Zarid posetio je juče Srbe na barikadama na administrativnom prelazu Jarinje i zatražio da prestanu s takvom vrstom protesta, a da zauzvrat međunarodne misije neće prevoziti kosovske carinike na prelaze ka Srbiji. Srbi su mu na to rekli, kako prenose novinske agencije, da je takav plan za njih neprihvatljiv, jer su carinici i granica simbol državnosti, kao i da granica prema Srbiji ne može biti uspostavljena.

Zarid je na to odgovorio da kosovski carinik na prelazu nije operativan i da njegovo prisustvo ne treba da iritira Srbe, ali su oni dodali da nije važan broj carinika, već simboli državnosti koje tim postupkom nameće Priština. Zarid je nakon toga otišao na razgovor s predsednikom opštine Leposavić Brankom Ninićem.

Međutim, odmah nakon odlaska šefa Misije UN na Kosovu, vojnici Kfora razvukli su bodljikavu žicu i preko barikade na glavnom putu ka Jarinju. Oko 20 Srba, mahom žena, razišli su se nakon te akcije Kfora. Time su vojnici značajno proširili svoju bazu na prelazu Jarinje. Nešto kasnije, Srbi su počeli ponovo da se okupljaju i sada stoje oko 300 metara daleko od žice. Kfor je upozorio da će pucati na sve koji se približe žici.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu (ICO) Piter Fejt izjavio je da neće biti razgovora o rešavanju krize na severu Kosova, niti da ima osnova za posebne razgovore predstavnika Srbije sa zvaničnicima EU i SAD o tom pitanju. Fejt je istakao i da podržava stav da na prelazima na severu Kosova nema povratka na stanje pre 25. jula.

Predstavnik Brisela u dijalogu Robert Kuper najavio je odlazak u Beograd i Prištinu za početak naredne sedmice, kako bi pokušao da obnovi prekinute pregovore. Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je novinarima da očekuje da će s Kuperom razgovarati o stanju na prelazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari