Novi DSS i Dveri reagovali zbog presude suda u Prištini Nikoli Nedeljkoviću 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo-Online; Novi DSS, Dveri

Zbog presude suda u Prištini dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda na osam meseci zatvora saopštenjem su reagovale parlamentarne stranke Nova Demokratska stranka i Srpski pokret Dveri, koje ističu da su ove institucije seceonističke, te da je ova presuda primer torture nad Srbima na Kosovu od strane tih institucija.

– Presuda Nikoli Nedeljkoviću osim što je skandalozna i u biti nelegalna jer dolazi od secesionističkih institucija nadasve pokazuje koliko su se iste osilile i uživele ulogu organa nekakve nezavisne države, navode iz Novog DSS.

Smatraju da je takvom ponašanju „seceonističkim institucija“ doprinela i kosovska politika Srbije koja se vodi od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, a koja je, kako ocenjuju, u mnogo čemu davala legitimitet tim seceonističkim institucijama.

– Ako hoćemo istinski da se borimo za povratak Kosova i Metohije u puni ustavno- pravni poredak naše zemlje stvari ćemo morati radikalno da promenimo i zauzmemo oštriju poziciju kako u retorici, tako i u delima. Za početak, više nikakvi ustupci ne smeju da se daju secesionističkim vlastima a na svako dizanje tenzija sa njihove strane treba odgovoriti sa još jačim intenzitetom, poručuju iz Novog DSS.

Dveri kažu da ovakve torture, hapšenja i suđenja Srbima na Kosovu i Metohiji predstavljaju nastavak pritiska na Srbe, pokazivanje sile, brutalnosti i nepoštovanja ljudskih prava i sloboda.

Nedeljković je priveden 28. juna pošto je napuštao spomen-kompleks na Gazimestanu, a od momenta hapšenja 28. juna nalazi se u sudskom pritvoru u severnom delu Kosovske Mitrovice, jer je tokom obeležavanja Vidovdana, po svedočenju policajca uzvikivao je parole „ubij Albance, Velika Rusija, Kosovo je Srbija, Kosovo je srce Srbije“.

Ističu da je najproblematičniji izostanak reakcije aktuelne vlasti u Beogradu, koja, kako kažu, nemo posmatra „osuđivanje Srbina na pravdi Boga, dok sa drige strane nije reagovala i procesuirala predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija koji direktno krši Ustav Srbije“. Arifi je juče pozvao na razmenu teritorija između Kosova i Srbije.

– Srpski pokret zahteva hitno puštanje na slobodu Nikole Nedeljkovića i momentalni prekid pritiska na Srbe na KiM i kršenje njihovih ljudskih prava i sloboda, poručuju iz Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari