Novi zaplet, izbora 18. decembra neće biti?: Osmani odlučuje nakon procene situacije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani odlučiće o eventualnom odlaganju izbora na severu Kosova ako dobije takav zahtev od Centralne izborne komisije (CIK) i nakon procena bezbednosnih institucija, izjavio je danas njen portparol Bekim Kupina.

Inače, jučerašnji incidenti na severu Mitrovice pokrenuli su pitanje da li treba da dodje do odlaganja izbora u četiri opštine na severu Kosova, zakazanih za 18. decembar.

Kupina je rekao da „ocena za odlaganje datuma izbora pripada institucijama Republike Kosovo, na osnovu konkretnih kriterijuma“.

„Prema dosadašnjoj praksi, Predsedništvo (Kosova) može biti stavljeno u funkciju tek nakon ocene nadležnih bezbednosnih institucija i podnošenja zahteva za odlaganje izbora od strane CIK-a“, rekao je on.

Dodao je da je Predsedništvo u stalnom kontaktu sa drugim institucijama.

Kazao je da će, ako bude zahteva za odlaganje izbora, po praksi Venecijanske komisije predsednica Kosova pozvati političke subjekte na konsultacije i doneti odluku.

Istovremeno, danas su ambasadori zemalja EU akreditovani na Kosovu osudili jučerašnje incidente i izrazili zabrinutost da nisu stvoreni uslovi za održavanje izbora.

I Vlada Kosova je izjavila da za naredne korake čekaju procenu situacije na severu.

Portparol Vlade Perparim Krieziu je kazao da su „institucijama potrebni njihovi legitimni lideri“.

„Zločinačke bande možda čak i ne učestvuju na izborima, ali ne mogu diktirati da li se održavaju demokratski izbori ili ne“, rekao je on.

Kazao je da se „dela nasilja i krivična dela moraju jednoglasno osuditi“.

„Čekamo procenu situacije na severu od naših bezbednosnih organa za naredne korake“, izjavio je Krieziu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari