Novosti: Kurti insistira da se dijalog vodi po Olaf-Makronovom predlogu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti insistira da se dijalog Beograda i Prištine vodi po „novom predlogu EU“, odnosno nemačko-francuskom planu koji će, kako je naveo, dovesti do međusobnog priznanja, pišu Novosti u izdanju od 15. novembra.

On je time, na sto stavio dokument koji i dalje nije zvaničan predlog, a već ga je dodatno „začinio“ i tačkom o uzajamnom priznavanju, iako u dokumentu Emanuela Makrona i Olafa Šolca, koji je nedavno procurio u javnost, nema ovako otvoreno formulisane odredbe.

Tim stavom Kurti je samo još jednom potvrdio da Briselski sporazum, na koji su potpise stavili predstavnici Beograda i Prištine, uz posredovanje i garancije Brisela, za njega više ne postoji, iako je ovaj dokument skoro deset godina osnova svih pregovora, pišu Novosti.

Njegova ideja je praktično razrada berlinske najave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je kazala da bi pomenuti tekst Francuza i Nemaca trebalo da bude okosnica dijaloga naših i prištinskih vlasti.

– Priznavanje neće biti jedina tema sporazuma, ali mora da ima ključno mesto, jer bi se dijalog bez priznavanja samo nastavio bez dogovora. Smatram da je poslednji predlog dobra osnova za dalje razgovore. Vidim u njemu tekst zasnovan na vrednostima – rekao je Kurti, nazivajući nemačko-francuski predlog dokumentom koji su podržali Vašington, Berlin i Pariz, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari