NS Kragujevac: Puna podrška šumadijskim poljoprivrednicima 1Foto: Z.S.M.

Od juče u podne traje blokada traktorima centra Kragujevca. nezadovljni poljoprivrednici već četvrti dan blokiraju Raču Kragujevačku. Tim povodom oglasilo se i Gradski odbor Narodne stranke iz Kragujevca koji daje punu podršku šumadijskim poljoprivrednicima.

Po njihovim rečima suočeni sa nebrigom vlasti, koja godinama u kontinuitetu zanemaruje težak položaj poljoprivrednika i poljoprivredu, kao jednu od strateških grana naše privrede, poljoprivrednici su prinuđeni da ovakvim merama pokušaju da se izbori za bolji tretman države prema njima.

Oni podsećaju da je na sednici Glavnog odbor Narodna stranka, još u junu mesecu, donela je Program mera za hitnu podršku poljoprivredi, a u cilju obezbeđivanja dostupnosti hrane.

Te mere sadrže jasne smernice, kojima bi se poboljšao položaj poljoprivrednika i definisala ozbiljna poljoprivredna politika, poput povećanja budžeta za podsticaje i subvencije u poljoprivredi sa 50 milijardi dinara na 100 milijardi, kao i da u naredne tri godine budžet za poljoprivredu dostigne nivo od 10 posto ukupnog budžeta Srbije.

Neophodno je da se usvoji i poseban program mera za sve grane poljoprivrede, kao što su ukidanje akcize na dizel gorivo i povećanje subvencija po hektaru sa 8.000 dinara na 16.000 dinara do kraja ove godine, a do kraja 2023. godine, na 24.000 dinara.

Imajući u vidu koliki je poljoprivredni potencijal Srbije, jasno je da, nastavkom ovakve pogubne agrarne politike, status poljoprivrednika i poljoprivrede kao strateške grane neće biti unapređen.

– Neophodna nam je nova agrarna politika, a upravo mere predložene od strane Narodne stranke nude mogućnost za da srpska poljoprivreda prebrodi krizu sa kojom je suočena, poručuju u svom obraćanju javnosti i medijima iz GrO NS Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari