Noć na blokadama u Kragujevcu i Rači: Počeo protest poljoprivrednka i u Svilajncu 1Foto: Z.S.M.

Poljoprivrednci koji protestuju, uprkos kiši, proveli su noć dežurajući na blokadama u Kragujevcu i Rači. Od jutros protestvuju i poloprivrednici iz Svilajnca. Za ponedeljak jutro najavljuju zajednički odlazak za Beograd.

Od juče u podne poljoprivrednici iz okolnih sela Desimirovca, Cerovca, Lužnica i Krčmara blokirali su sa traktorima i mehanizacijom centar Kragujevca, Ulicu Zorana Đinđića kod kragujevačke Skupštine grada. U traktorskimkabinama i ispod fasada obližnjih zgrada izdržali su celonoćnu kišu i ne odustaju.

U toku noći su im se sa traktorima priključili i poljoprivrednici iz kragujevačkog prigradskog naselja Jovanovac.

– Ne odustajemo i ne prihvatamo predloge vlade. Sinoć nam se priključilo još kolega iz okolnih kragujevačkih sela i ostajemo do večeras, kada će nam se u Kragujevcu priključiti poljoprivrednici iz Rače koji protestuju već četvrti dan, kaže za Danas Aleksandar babić, jedan od organizatora protesta, najavljući da će ih danas u podne posetiti i delegacija SEOS-a na blokadi.

I u Rači kod Kragujevca su pored svojih traktora, kojima već četiri dana blokiraju Karađorđevu ulicu u Rači kod opštine poljoprivrednici dežurali čitavu noć. Njima su se se juče priključile kolege iz Smederevske Palnke.

– Danas, pre maraka organizovano ćemo se priključiti blokadi u Kragujevcu, odakle ćemo sutra ujutro, auto-putem svi krenuti za beograd, potvrđuje ovu informaciju Milan Milošević, jedan od organizatora protesta u Rači Kragujevačkoj.

Po njegovim rečima oni su u kontaktu i sa kolegama iz Batočine i u toku dana će odlučiti da li će im se i oni priključitu u odlasku za Kragujevac.

Od jutros su proteste počeli i poljoprivrednici iz Svilajnca.

– Nalazimo se na lokaciji kod stadiona FK „Radničkog” u Svilajncu. Za sada je već pristiglo 15 traktora i još uvek pristižu iz okolnih sela, kaže za Danas Dejan Miladinović iz Svilajnca.

On ističe da će se poljoprivrdnici sa mehanizacijom u Svijalncu samo okupljati bez blokada i konkretnih akcija sa željom da privuku što više kolega za ovu vrstu protesta.

– Ljudi su preplašeni, pa moramo da reagujemo – korak po korak. U toku dana kada budemo videli koliko se poljoprivrednika okupilo, odlučićemo o daljim potezima, kaže on.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta bude 700 evra po hektaru, ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i proizvoda, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije od 300 evra po hektaru obradivog zemljišta, da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda na nivou cele zemlje.

Protest poljoprivrednika u Šumadiji odvija se pod sloganom – Nećemo umirati u tišini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari