Noćna dežurstva na traktorskim blokadama u Kragujevcu i Rači, u ponedeljak za Beograd auto-putem 1Foto: Z.S.M.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Šumadije koji su danas oko podne blokirali centar Kragujevca prenoćiće na svojim traktorima u Ulici Zorana Đinđića. Takođe, poljoprivrednici koji već treći dan blokiraju glavnu ulicu – Karađorđevu u Rači kod Kragujevca i noćas će dežurati pored svoje mehanizacije. Oragnizatori protesta najavljuju radikalizaciju i polazak za Beograd u ponedeljak jutro auto-putem.

Aleksandar Babić, jedan od organizatora protesta, potvrđuje za Danas, da su se složili se sa idejom da se u ponedeljak jutro auto-putem krene sa traktorima i mehanizacijom za Beograd.

– Protest se omasovio i to je jedini način da se izborimo sa svoje zahteve, kaže Babić, koji je na čelu poljoprivrednika iz obližnjih sela Cerovac, Desimirovac, Lužnice i Krčamare koji su danas posle 12 sati blokirali centar Kragujevca.

Da se, najverovatnije, u ponedeljak jutro kreće traktorima za Beograd za Danas potvrđuje i Milan Milošević, organizator protesta poloprivrednika u rači kod Kragujevca.

– U koordinaciji smo sa ostalim poljoprivrdnicima iz Inicijative za opstanak poljoprivrede i dogovaramo se da u ponedeljak jutro auto-putem svi krenemo za Beograd, kaže Milošević.

Inače, račanski poljoprivrednici već treći dan blokiraju glavnu ulicu u ovom mestu i noćas će nastaviti da daju dežurstva na blokadi.

Po Miloševićevim rečima, danas su im se u Rači pridlužili sa traktorima i kolege iz Smederevske Palanke koje su pojačale njihovu blokadu u Karađorđevoj ulici.

– Sutra uveče, u nedelju svi iz Rače sa traktorima dolazimo za Kragujevac, odakle krećemo zajedno za Beograd da radikalizujemo protest, do ispunjenaj naših zahteva, kaže on.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta bude 700 evra po hektaru, ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i proizvoda, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije od 300 evra po hektaru obradivog zemljišta, da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda na nivou cele zemlje.

Protest poljoprivrednika u Šumadiji odvija se pod sloganom – Nećemo umirati u tišini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari