NVO pozvale Vučevića da obezbedi fer uslove za izbore za savete mesnih zajednica 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nekoliko organizacija civilnog društva i više građanskih inicijativa iz Novog Sada pozvale su gradonačelnika Miloša Vučevića da obezbedi fer i regularne izbore za članove saveta mesnih zajednica koji će biti održani u nedelju, 13. juna u Novom Sadu.

Oni su Vučevića pozvali da se obrati građanima Novog Sada i da im obeća da će izbori za članove saveta mesnih zajednica proteći u miru, bez pritisaka, pretnji i neregularnosti.

„Gradonačelnik Miloš Vučević je u više navrata pozvao gradjane da se kandiduju za članove saveta mesnih zajednica i da kroz njih pokreću promene, a ne kroz ‘zelene inicijative’ i peticije. Mnogi Novosadjani i Novosadjanke su se odazvali, kao nezavisni, samostalni i samoorganizovani kandidati“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, građani i gradđanke koji su se kandidovali, veruju da još uvek postoji mogućnost promene kroz institucije sistema koje su okupirane, a koje im po zakonu pripadaju.

„Oni uživaju apsolutnu podršku svojih komšija, što je izazvalo pometnju i reakcije u redovima vladajuće stranke, nedolične slobodarskom gradu“, navodi se u saopštenju i dodaje da se nekoliko dana pred izbore „kroz opskurne medije iznose neistine o kandidatima, presreću se na ulici, dele im se ‘dobronamerni’ saveti i upućuju pretnje“.

„Do nas dolaze i nezvanične informacije da će se na dan izbora organizovane grupe, poznate po svojim dosijeima, okupljati u lokalnim kafeima sa namerom da zastrašuju gradjane. Imena koja se spominju, kao i njihove fotografije ispred mesnih zajednica koje smo dobili, su opštepoznata široj javnosti, te društvo koje ne pristaje gradonačelniku Novog Sada, ali se nažalost često dovode sa njim u vezu“, navodi se u saopštenju.

Pozvali su Novosadjanke i Novosadjane da sutra izadju na izbore dignutih glava i da glasaju po sopstvenoj savesti, hrabro i bez straha, jer mesne zajednice su stvar komšija, a ne partija.

Zajedničko saopštenje potpisali su Ekološki front Novi Sad, Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma i Omladinski centar CK13.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “NVO pozvale Vučevića da obezbedi fer uslove za izbore za savete mesnih zajednica”

  1. Mislim da je pozivanje na poštovanje zakona potpuno bespotrebno, zakon se ili poštuje ili ne. Svi znamo kako će izgledati bilo koji izbori u ovoj ne demokratskoj državi. Bez slobode medija, nema izbora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.