O čemu će Kurti i Vučić razgovarati u Briselu? 1Foto: Medija centar

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić poručio je da dijalog mora da se nastavi bez obzira kako na to gledali u Beogradu ili u Prištini, kao i da očekuje da ta poruka bude ponovoljena i danas u Briselu, gde će se okupiti lideri država članica EU.

U Briselu će danas, kako je najavljeno, biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, a Mijačić ne isključuje mogućnost njihovog zajedničkog sastanka pre početka samita lidera EU.

„Prosto nema druge alternative od dijaloga. I ‘velika petorka’ je to prenela prošle nedelje na sastancima u Beogradu i Prištini sa Vučićem i Kurtijem. Naglasili su da dijalog nema alternativu i da se neće menjati format pregovora“, rekao je Mijačić za Kosovo onlajn.

Dodao je da izaslanici EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije nisu došli 21. oktobra u Beograd i Prištinu bez predloga i bez ideje o nastavku dijaloga.

„Oni očigledno izneli neke predloge u vezi sa nastavkom dijaloga. Mi te predloge nismo čuli, ali ćemo vrlo brzo saznati, do kraja ove nedelje kada Evropski savet bude ispostavio odlučne mere kako prema Beogradu, tako i prema Prištini u vezi sa daljom implementacijom sporazuma o putu normalizacije, kao i njegovog aneksa koji je potpisan ranije ove godine. Verujem da će glavna težnja ići ka formiranju Zajednice srpskih opština, ka deeskalaciji, organizovanju izbora na severu Kosova, ali takođe i u transparentnosti u istrazi svega u vezi za poslednje događaje u Banjskoj“, ističe Mijačić.

Prema rečima našeg sagovornika, na stolu je mnogo tema.

„Verujem da će se negde nastaviti pregovori u Briselu. Predsednik Vučić je najavio da će biti u Briselu, verovatno ćemo videti i Kurtija tamo, tako da postoji mogućnost da pre same sednice samita EU dođe do nekog trilateralnog ili bilateralnog susreta u Briselu, kako bi se definisali svi oni predlozi koji su predati prošle subote i kako bi se i jedna i druga strana odredile prema predlozima, a sve pre sastanaka šefova država i vlada članica EU“, ističe Mijačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari