"O kadrovskim rešenjima kada za to dođe vreme": Elvira Kovač o navodima da je najozbiljniji kandidat za budućeg predsednika parlamenta 1foto FoNet Zoran Mrđa

“Dobro je što ćemo danas imati konačne rezultate izbora, i što će se samim tim i Skupština formirati u zakonskom roku. Dakle najkasnije za mesec dana. Značajno je da svi zajedno radimo na podizanju ugleda ove institucije”, kaže za Danas Elvira Kovač, dosadašnja poslanica parlamenta Srbije i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara.

Na pitanje ima li istine u tim spekulacijama o njenoj novoj funkciji, Kovač nije ni potvrdila, ni demantovala.

“O kadrovskim rešenjima ćemo kada za to dođe vreme”, navela je ona.

Prema informacijama iz vrha vlasti Elvira Kovač jedan je od najozbiljnijih kandidata za naslednika Ivice Dačića.

Sagovornici Danasa tvrde da postoji velika i realna mogućnost da Elvira Kovač zaista nasledi Dačića na mestu prvog čoveka parlamenta. Podsećaju da je Vučić odmah po završetku izbora, ali i u inauguracionom govoru tvrdio da će buduća vlast biti multietnička, a nagoveštavao je i formiranje vladajuće većine sa Savezom Vojvođanskih Mađara.

I SVM Ištvana Pastora nagoveštavao je da će biti deo vlasti, ali da kao i do sada traže samo mesto državnih sekretara u vladi. Ni SNS, ali ni SVM nije spominjao neko važno mesto u zakonodavnoj vlasti, ali kako navode sagovornici Danasa, zašto po analogiji sa pokrajinskom skupštinom ne bi i parlament Srbije na svom čelu dobio manjinskog predstavnika.

Tim pre što je Elvira Kovač poslanik u Skupštini Srbije već petnaest godina, što je predsednik odbora za evropske integracije,ali i član mnogih drugih odbora i parlamentarnih delegacija. Od nedavno je i potpredsednica Skupštine Saveta Evrope, a dve godine je bila i predsednica Komiteta za jednakost i nediskrimaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ono što je važno Vučiću to je što je Kovač tolerantna, smirena, ali i odlučna, jer je to najbolja preporuka za prvog čoveka Skupštine Srbije, koji ispred sebe ima 250 individua.

“On ima na umu sednice parlamemnta koje je ona vodila i koje su odisale razumevanjem, čak i kada je delila opomene. Sve je prolazilo bez tenzija, svađa i kažnjavaja i trošenja nepotrebne energije. Takav pristup je Vučiću bitan, jer on zna da atmosefara u parlametu sa dolaskom opozicije neće biti svakako ista i da je potreban čovek koji ume da balansira“, ističe sagovornik Danasa i podseća da je Elvira Kovač, nedavno gurnuta u prvi plan i to ne slučajno, kada se govorilo da je Kosovo podnelo zahtev za prijem u članstvo Saveta Evrope.

Inače, Kovač je rođena 1982. godine i završila je Ekonomski fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari