Danas konačni rezultati izbora, počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine Srbije 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Republička izborna komisija na današnjoj sednici koja je zakazana za 12 sati utvrdiće konačne rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila i dostaviće ih Skupštini. Samim tim od danas će početi da teku rokovi za konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije. Rok za formiranje novog parlamenta ističe 4. avgusta.

Nakon što se konstituiše parlament, zakonski rok za formiranje nove Vlade Srbije je 90 dana, a krajnji datum za to je početak novembra.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je 19 izbornih lista, od kojih je 12 prešlo cenzus – sedam stranaka i udruženja građana i pet lista manjina. U parlamentu će poslanike imati ukupno 26 stranaka i udruženja građana.

Lista Srpske napredne stranke biće najbrojnija u parlamentu i imaće 120 poslanika. Stranke okupljene oko liste Ujedinjeni za pobedu Srbije imaće 38 poslanika, dok će Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija umesto 32, zbog gubitka jednog poslaničkog mandata u Velikom Trnovcu, imati 31 poslanički mandat.

Koalicija NADA imaće 15 poslaničkih mesta, Moramo 13, Zavetnici i Dveri po 10, a Savez vojvođanskih Mađara pet, dok će Muftijin amanet SPP raspolagati sa tri mandata. Koalicija Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka učestvovaće u parlamentu sa po dva poslanika i, konačno, Koalicija Albanaca doline sa jednim.

Sudeći prema ranijim najavama i parlamentu će biti gotovo rekodnih šesnaest poslaničkih klubova. Najveći poslanički klub svakako će imati Srpska napredna stranka i on će brojiti 95 poslanika. Iz SNS još uvek ne saopštavaju ko će biti šef tog kluba i da li će Aleksandar Martinović predsedavati njime i u trećem sazivu parlamenta.

Devet partija koje su izašle na listi SNS podeliće preostalih 25 poslaničkih mesta, sedam će pripasti SDPS Rasima Ljajića, PUPS Milana Krkobabića šest, PSS–BK Bogoljuba Karića tri, po dva imaju SPO Vuka Draškovića, SNP Nenada Popovića i PS Aleksandra Vulina, a po jedan NSS Marijana Rističevića i USS Milije Miletića. Sigurno je da će svoje poslaničke klubove imati SNS, SDPS i PUPS.

Stranka slobode i pravde, Dragana Đilasa imaće 16 mandata, ali su na kvoti SSP-a i PZP Janka Veselinovića, USS „Sloga” Željka Veselinovića, Pokret „Otadžbina” Slaviše Ristića i PSG Pavla Grbovića. Šef tog poslaničkog kluba biće Marinika Tepić, dok će šef kluba Narodne stranke biti Miroslav Aleksić. Narodna stranka Vuka Jeremića ,inače, imaće 11 poslanika, a Demokratska stranka 10 i šef tok poslaničkog kluba biće Zoran Lutovac.

Lista „Ivica Dačić – premijer Srbije” osvojila je 32 mandata, od toga Socijalisti će imati 24 poslanika, Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme sedam i Zeleni Srbije Ivana Karića jednog. SPS i JS, koji godinama nastupaju zajedno na izborima, uvek imaju posebne poslaničke klubove, pa će tako i sada formirati dva kluba. Lista „Grupa građana Moramo –Akcija – Ekološki ustanak – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović”, osvojila je 12 mandata, svoje predstavnike imaju jedna stranka i dva pokreta, a ukoliko budu želeli, mogu da formiraju dva poslanička kluba. Listi „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju –Srpska koalicija NADA – Nacionalna demokratska alternativa –Demokratska stranka Srbije – Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) –Vojislav Mihailović” pripalo je 15 mandata, od toga po sedam poslanika imaće DSS i Monarhisti, a jednog BGS generala Božidara Delića. DSS i Monarhisti, ukoliko tako odluče, mogu da formiraju posebne poslaničke klubove.

Već je najavljeno da će zasebne poslaničke klubove imati i Dveri i POKS Žike Gojkovića, od po pet poslanika. Poslanički klub Zavetnika imaće 10 poslanika i taj poslanički klub biće brojniji od mnogih drugih. Savez vojvođanskih Mađara imaće šest mandata i dovoljno poslanika za formiranje svog poslaničkog kluba. Lista „Stranka pravde i pomirenja – muftijin amanet”, Zajedno za Vojvodinu i SDAS Sulejmana Ugljanina i Koalicija Albanaca Doline ne mogu samostalno da formiraju klubove.

Za formiranje poslaničkog kluba potrebno je najmanje pet poslanika, a on je za svaku stranku važan, jer joj daje razne pogodnosti. Onaj ko ima svoju poslaničku grupu, u skladu sa njenom snagom, ima pravo na mesta u skupštinskim odborima, a, pored toga, vreme za diskusiju se raspoređuje među poslaničkim grupama, što svakoj stranci omogućava da promoviše svoje programe i ideje. Osim toga, poslaničke grupe dobijaju priliku da postavljaju poslanička pitanja utorkom i četvrtkom na početku sednice, ali i u danu za postavljanje pitanja članovima vlade, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, ukoliko je u toku sednica parlamenta.

Samostalni poslanici ne mogu da postavljaju pitanja utorkom i četvrtkom, a u danu za postavljanje pitanja članovima vlade, ukoliko ih ima više, mogu da se dogovore ko će dobiti priliku da pita, ili da pokušaju da jedni druge preteknu prilikom prijavljivanja. Za njih važi i vrlo ograničen prostor za učešće u diskusiji na plenarnim sednicama, svega pet minuta, oni ne mogu da budu članovi odbora, ali, kao i svi drugi poslanici mogu da prisustvuju sednicama i da učestvuju u raspravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari