Aleksandar Vučić Ivica DačićFoNet Aleksandar Barda

Trenutno postoje dve škole mišljenja o učešću ili učešću Ivice Dačića i njegove i Socijalističke partije Srbije u vlasti sa Srpskom naprednom strankom.

Prva je da je to učešće zasnovano na odluci da li će se uvoditi sankcije Rusiji ili neće, te će nam učešće jasno govoriti da neće – kaže za Danas Dušan Lj. Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, komentarišući navode u medijima da je neizvesnost učešća socijalista u vlasti, posle punih deset godina, od kada je Srpska napredna stranka na vlasti, dostigla svoj vrhunac.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da će nova vlada Srbije biti formirana najkasnije do kraja jula.

Pritom, poslednjih dana vrlo su učestale njegove izjave o tome da učešće njegovog desetogodišnjeg partnera, Ivice Dačića, na raznovrsnim državnim i najvišim funkcijama, ovoga puta nije garantovano.

Jasno je da su takve izjave i prilikom formiranja prethodnih vlada bile učestale, ali ovog puta obuhvataju okolnosti nužnosti pritiska Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa svrstavanjem Srbije na stranu koja je protiv Rusije.

Vladimir Putin
FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Imajući u vidu agresiju režima Vladimira Putina na Ukrajinu, odnosno rat koji preti najtežom krizom u novijoj istoriji, ovdašnje vlasti stavljene su pred „konačni“ izbor i prestanak sa takozvanim izbegavanjem sedenja „na dve stolice“.

– Izostanak SPS-a, i uvlačenje nekoga iz opozicije, i buduću vlast jasno će signalizirati plan da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji. Ovo je zasnovano na premisi da je Socijalistička partija Srbije višedecenijski igrač Rusa u svakoj vlasti – smatra naš sagovornik.

Druga škola mišljenja, prema njegovim rečima, kaže da nikad ne treba zanemariti Dačićevu istoriju i sklonost ka političkoj izdaji u zamenu za dobru naknadu.

– Veoma lako možemo da vidimo njega u Vladi koja uvodi sankcije Rusiji i tako prodaje svoje dugogodišnje mecene – kaže Milenković.

Međutim, napominje on, trenutno je bliži prvoj školi mišljenja, iako i druga stoji na čvrstim argumentima.

– U tom smislu, ako Aleksandar Vučić bude uvodio sankcije Rusiji, biće mu neophodno da nađe još podrške među opozicionim strankama, a određene stranke su već ponudile pomoć u stvarima „dobrim za Srbiju i evropski put“. Po njihovom mišljenju, sankcije Rusiji jesu takva stvar – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.