Bojan Pajtić: Sumnjam da Đilasu pada na pamet da izvrši političko samoubistvo saradnjom sa Vučićem 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Sumnjam da bi Dragan Đilas ušao u koaliciju sa Aleksandrom Vučićem, ukoliko bi mu lider naprednjaka uputio takav poziv, jer bi to bilo njegovo političko samoubistvo – mišljenja je Bojan Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

On je, odgovarajući na pitanje o spekulacijama i mogućnosti da umesto Ivice Dačića i njegove Socijalističke partije Srbije u buduću vladu “ulete” kadrovi Dragana Đilasa i Stranke slobode i pravde, rekao da su birači SSP izrazito opoziciono orijentisani i pozivanje na “nacionalni interes” kod njih ne bi prošlo, jer je ubedljivo najvažniji nacionalni interes upravo odlazak SNS-a sa vlasti.

– Nije Vučić osoba koja će nas odvesti u Evropu, upravo suprotno – njegova autoritatna i kriminogena vladavina je prepreka za naš realan napredak ka članstvu u evropskoj porodici naroda. Legitimno je da proevropske stranke podrže uvođenje sankcija Rusiji, jer je rat u Ukrajini globalna politička okolnost sa izrazitim ekonomskim, političkim i potencijalno bezbednosnim reperkusijama za svakog stanovnika planete – kaže Bojan Pajtić.

Međutim, dodaje on, na svim ostalim pitanjima, opozicija će demonstrirati da li je zaista oponent režimu.

Bojan Pajtić: Sumnjam da Đilasu pada na pamet da izvrši političko samoubistvo saradnjom sa Vučićem 2
Foto: BETA AP/ Photo Darko Vojinović; Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

– Niko nije glasao, niti bi glasao za Ujedinjenu opoziciju da bi neka od stranaka sa te liste “delila odgovornost” sa Vučićem. Podela odgovornosti sa čovekom koji je brutalnim kršenjem svih zakonskih i etičkih normi uzurpirao svu vlast u svakoj mesnoj zajednici u ovoj zemlji znači samo jedno – produžavanje njegove vlasti unedogled. Čak i “orošavanje” Vučićevog autoriteta kroz glasanje opozicije za pojedine zakone bi bilo svojevrsni politički nonsens u uslovima autokratske vladavine Srbijom – ako je neko prigrabio svu vlast, uticaj i resurse, treba da snosi i svu odgovornost za svoje postupke – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, institut “konstruktivne opozicije” je konstrukt iz Miloševićevog vremena i predstavlja zamenu teza.

Bojan Pajtić: Sumnjam da Đilasu pada na pamet da izvrši političko samoubistvo saradnjom sa Vučićem 3
Foto: EPA/ANDREJ ČUKIĆ

– Opozicija postoji samo zato da bi one koji su na vlasti kontrolisala, kritikovala i smenila, ne da bi joj tercirala ili glasala za zakone koje Vlada predlaže. Zbog ovoga verujem da Đilasu ne pada na pamet da izvrši salto mortale i uđe u bilo koji oblik saradnje sa Vučićem – zaključuje Pajtić.

Predsednik naprednjaka i SSP imali su odmah nakon aprilskh izbora sastanak u “četiri oka”, što je razočaralo veliki deo opoziciono orijentisane javnosti, koji za takav postupak nisu imali razumevanje.

Aleksandar Vučić je za kraj jula najavio formiranje nove vlade, a u susret tom datumu, okolnosti rata u Ukrajini u značajnoj meri određuju i nagoveštavaju izvesne obrte, poput onoga koji bi zbog pruruske politike mogao da isključi Ivicu Dačića i oduzme mu vlastodržačke pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari