Oana Lungesku: NATO pozdravlja sporazum Beograda i Prištine 1Oana Lungesku Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

“Pozdravljamo sporazum o deeskalaciji i napretku na severu Kosova postignut danas između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU. Misija KFOR-a predvođena NATO-om igraće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine kojom se KFOR-u nalaže da pruža bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Proteklih dana, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je sa predsednikom Vučićem i Albinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu; i pozdravljamo što ćemo sutra primiti specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u Sedištu NATO-a, gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i Severnoatlantskim savetom.

NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU, kao i druge napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region i ključan je za stabilnost u celom regionu, “ izjavila je danas portparolka NATO-a Oana Lungesku, prenosi Demostat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari