"Obaveza nam je da se na Kosovo pobednički vratimo": Završen protest povodom najnovijih tenzija na Kosovu 1Foto FoNet /Ivana Šanjević

Okupljeni građani koji su svoj protest povodom najnovijih tenzija na Kosovu otpočeli ispred Nemačke ambasade, a završili su ga ispred spomenika Ive Andrića gde im se obratio profesor FPN-a, Časlav Koprivica. Jedini zahtev portesta je bio  da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni vrh zaštite srpski narod na Kosovu, ili da podnesu ostavke.

„Oni koji su se ovde sakupili, nisu se sakupili zbog imena, zbog pokreta i organizacija, jedino ime koje nas je ovde sabralo je sveto Kosovo i Metohija i sve ono što je sa njim povezano, istina, pravda, zavet i obaveza da se tamo pobedniči vratimo“, rekao je Koprivica.

„Zahvaljujući našim dušmanima koje naš predsednik zove partnerima mi smo već 30 i nešto godina pritisnuti, gaze nas ubijaju nas, al nas nisu zgazili“, dodao je Koprivica.

Nemačku ambasadu je nazvao ambasadom nepokajane Nemačke, i rekao da onaj koji se nije pokajao zbog zločina taj će zločin i ponoviti spominjući tom prilikom nemački narod.

„Nemačka je jedna od zemalja agresora koja se nikada nije izvinila za zločin“, rekao je Koprivica.

Prisutni su uzvikivali uvredljive poruke upućene Nemačkoj.

Predsenika Srbije Aleksandra Vučića Koprivica je u svom govoru nazvao „NATO dronom“, i rekao da NATO na Kosovu štiti „neprijatelje Srba“.

Najavljeno je da će novi skup biti organizovan u sredu u 18 časova ispred Hrama Svetog Save gde će biti održan moleban, a da će se potom krenuti u šetnju.

Okupljeni su šetali ulicom Kneza Miloša, pevali pesme posvećene Kosovu i Metohiji, mašu Srpskim zastavama a bilo je upaljeno i nekoliko pirotehničkih baklji.

Među okupljenima su bili i poslanik Dveri u skupštini Srbije Borko Puškić, samostalni poslanik Aleksandar Jerković, kao i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, istoričar Miloš Ković.

Prisutni su uzvikivali i „Srbi i Rusi braća zauvek“, a dok su prolazili pored zgrade Vlade Srbije na kratko su uzvikivali „Izdaja, Izdaja“.

Samostali poslanik Aleksandar Jerković je za Jutjub kanal Srbin.info rekao da se stvari konačno pokreću i da će on biti na svakom protestu koji je za dobrobit Srbije, rekao je i da mu je drago što na skupu ima dosta omladine.

„Organizujemo se i bićemo spremni da vam pomognemo bez obzira na zvanične stavove države“, poručio je Jerković Srbima na Kosovu putem kanala Srbin.info.

Grupa građana okupila se večeras ispred Nemačke ambasade u Beogradu, u znak protesta zbog trenutne situacije na severu Kosova a kako javlja reporter N1 .

Na skup su građane sinoć pozvale organizacije Srpska omladina za Kosmet i Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

"Obaveza nam je da se na Kosovo pobednički vratimo": Završen protest povodom najnovijih tenzija na Kosovu 2
Foto FoNet /Ivana Šanjević

Oragnizatori protesta su rekli da imaju samo jedan zahtev, a to je da predsednik Aleksandar Vučić ispuni obećanje koje je dao, a to je da zaštiti srpski narod na severu Kosova.

 

Kako je prenela televizija Nova jedan od učesnika protesta profesor Miloš Ković je rekao da su okupljeni došli da pruže podršku našim građanima na na kosovu ali i da zahtevaju da se „Aleksandar Vučić vrati u Ustavna ovlašćenja, a ako nije sposoban za tako nešto da podnese ostavku“. Ković  je rekao da ostavku treba da podnese i vlada Srbije.

Na pitanje zašto protestuju baš ispred ambasade Nemačke, TV Nova je prenela da je Ković rekao da „u nemačkoj vide jednog od krivaca za evropski sporazum koji smatraju štetnim“.

Ković je dodao i da zahtevaju prekid pregovora pod okriljem Evropske unije i povratak u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Okupljeni su rekli i da nemaju nikakve veze sa protestom koji je najavljen za petak u 17 sati ispred spomenika Cara Nikolaja u Beogradu i ograđuju se od tog protesta, prenela je TV Nova.

Deo okupljenih je i prethodne večeri organizovao protest u Beogradu, kada su blokirali saobraćaj na autoputu kod Autokomande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari