Obeležena „Epopeja OVK“, za đake predavanje iz „savremene istorije Kosova“ 1Printskrin Tviter Vjose Osmani

Kao i prethodnih godina, trodnevna manifestacija „Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova“ ili „noć požara“, u znak sećanja na trodnevni otpor porodice Jašari prema srpskim snagama 1998. godine, događaj koji na Kosovu vide kao početak rata, dok Adema Jašarija vide kao „oca OVK“, počela je juče u Prekazu.

Jašarija srpski državni izvori, međutim, i dalje kvalifikuju kao teroristu kojeg su policijske snage posle trodnevne opsade 5,6, i 7. marta 1998, nakon što je prethodno odbio da im se preda – likvidirale u kući u Prekazu, uz celu porodicu koja se sa njim zabarikadirala.

U kosovskoj skupštini nešto pre 13 časova započela je sednica kosovske skupštine, posvećena Jašarijevima. Kao i za 17. februar, i za ovu sednicu na govornici je istaknut grb „OVK“.

Sa govornice je brat Adema Jašarija pozvao sve poslanike „da budu ujedinjeni prema Srbiji“, kako bi „prevazišli izazove i odvojili se od Srbije“.

„Pozdravljam sve. Zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama, našim sinovima i kćerima, danas smo stigli ovde, okupili smo se slobodno da zajedno oplakujemo naše nevolje. Zahvaljujem se majkama heroja, sestrama, članovima porodica nestalih. Želim zdravlje, slavu i čast svima koji su pali. Ovo je Skupština na kojoj se donose odluke za budućnost… Predložio sam vam da budete istog jezika i stava i da prebrodite ovaj izazov koji imamo pred nama. Hajde da se odvojimo od Srbije jednom zauvek i onda imamo vremena da se pozabavimo ostalim.“

Sednici prisustvuju kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani, uz ostale zvaničnike.

Svi oni su naglašavali da bez „Oslobodilačke vojske Kosova, nikada ne bi bilo slobodnog i nezavisnog Kosova“, dok se Kurti prisetio 1982. godine, kada su „Rifat i Hamza“ otišli u Tursku po političke pamflete „Republika Kosovo“. Za Kurtija „Republika Kosovo postoji četiri decenije“ upravo od kada je star i ovaj slogan.

Manifestaciju Jašariju u čast, uz najviše kosovske zvaničnike, pratilo je juče u Prekazu više stotina ljudi, a nastavljeno je ceremonijom u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini.

„Vi vojnici i podoficiri i oficiri KBS, svaki put kada nosite svoju uniformu, ne zaboravite da nosite uniformu koja potiče od uniforme Adema Jašarija, vrhovnog komandanta OVK… Miloševićava fašistička Srbija je procenila da ubistvom Adema Jašarija može da ugasi OVK i pravednu borbu za oslobođenje Kosova, ali rasplamsavanje rata u Prekazu samo je podstaklo ujedinjenje naroda oko OVK, a potom je podrška dobijena i od NATO i SAD“, odatle je poručio Aljbin Kurti.

„Epopeja OVK nije samo priča o ratu i borbi, već priča o izdržljivosti, istrajnosti i nadi. To je priča o žrtvi, ali i o trijumfu nad zločinima koje je izazvao genocidni režim Srbije…Pre 25 godina je promenjen tok kosovske istorije“, na istoj ceremoniji poručila je i Vjosa Osmani.

Sa porukama i aktivnostima su nastavili i danas. Prvo su uz predsednika kosovskog parlamenta, Gljauka Konjufcu, odali počast na porodičnom groblju porodice Jašari, takođe u Prekazu, a predvodio ih je komandant KBS-a, Baškim Jašari.

A za to vreme, u svim školama u Prištini, prvi školski čas bio je posvećen predavanju o savremenoj istoriji Kosova ili pričama o „OVK“. U jednoj od centralnih osnovnih škola u Prištini, jutros je na predavanju bio i gradonačelnik Prištine, Perparim Rama, o čemu je izvestio na Fejsbuku.

Grob Jašarijevih su jutros obišli i predsednici LDK i PDK, Ljumir Abdidžiku i Memlji Krasnići. I za njih je pre 25 godina, padom ove porodice, „započelo oslobođenje naroda na Kosovu“. Krasnići je naznačio da se „posebnom u danima poput ovog, oseća prisustvo ostalih osnivača OVK“, koji se trenutno nalaze u Hagu.

Osmani i Kurti potom su posetili i kuću porodice Jašari, gde je kosovska predsednica uručila „Orden slobode“ Rifatu Jašariju.

Ispred porodične kuće Adema Jašarija još jednom su poručili da je njihova žrtva „jedan od najvažnijih događaja za narod Kosova“.

Osmani: „Genocidni režim Srbije nije poštedeo ni decu porodice Jašari“
Kosovska predsednica Vjosa Osmani, poručila je da je danas svaki građanin Kosova, ali i svaki Albanac mislima u istorijskom Prekazu.

Datumi poput ovog je, kako je dodala, dobra prilika da svaki građanin pokaže svoje sećanje na žene i decu porodice Jašari.

„Njih nije poštedeo genocidni režim Srbije. Kao što znate, među ubijenima je bilo i petogodišnje dece, na koje ćemo se večno sećati“, kazala je ona, prenosi Koha.

Konjufca: Pravi koreni OVK su u slavnoj Jašarijevoj borbi

Prvi čovek kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, poručio je da je nakon herojskog rata i žrtvovanja 59 članova porodice Jašari, uz OVK stao sav narod Kosova, ali i međunarodna zajednica.

„Pored toga, međunarodna zajednica je pokrenula i razumela našu odbrambenu borbu. Za narod Kosova ovo ostaje jedan od najvažnijih događaja“, rekao je on.

Kurti: Prekaze, prestonica albanskog ustanka

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da se u Prekaze i danas vraćaju da odaju počast onome ko je omogućio oslobođenje i konačnu slobodu.

„Pre 25 godina, tri generacije Jašari borile su se tri dana zaredom sa hiljadama srpskih policijskih snaga koje su ih više puta opkolile. Palo je ukupno 59 ljudi. Vraćamo se u prestonicu albanskog ustanka da se setimo i obeležimo ep o OVK, koji je dao i omogućio oslobođenje i slobodu naše zemlje“, rekao je Kurti.

Kosovski zvaničnici će aktivnosti nastaviti i poslepodne, i to svečanom sednicom kosovske skupštine upravo u „čast porodice Jašari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari