Obnovljena inicijativa za otvaranje Konzulata Republike Albanije na jugu Srbije 1

Inicijativa koja je pokrenuta još pre tri godine da se u Bujanovcu ili Preševu otvori Konzulat Republike Albanije sada je ponovo aktuelizirana nakon što je u Novom Pazaru otvoreno diplomatsko predstavništvo ovoga tipa Federacije BiH.

Iz Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) podsećaju da je ova inicijativa pokrenuta prilikom jedne od poseta tadašnjeg ministra spoljnih poslova Republike Albanije Genta Cakaja Bujanovcu, ali da do današnjeg dana nije stigao nikakav odgovor iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

-Pozdravljamo činjenicu da je na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog saveta u Novom Pazaru otvoren konzulat Federacije Bosne i Hercegovine što je pre svega u funkciji bolje komunikacije između Bošnjaka u Sanđaku i matičnoj državi. Očekujem da bude prihvaćena i naša inicijativa koja nije nova. Nama je neophodno da ojačamo kontakte sa dijasporom, a sve u cilju boljeg života – navodi za  portal Danasa, predsednik NSA Ragmi Mustafa.

Unutar albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije, kada je pokrenuta inicijativa za otvaranje konzulata Republike Albanije, nije postojao jedinstveni stav gde bi trebalo da bude njegovo sedište, u Bujanovcu ili Preševu.

Generalni konzulat ima na jugu Srbije bugarska nacionalna manjina i Konzulat Republike Bugarske već više godina funkcioniše sa sedištem u Nišu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari