"Jedinstveni standardi u međusobnom tretmanu srpske i albanske manjine na KiM i jugu Srbije su jedino rešenje na ovim prostorima": Šaip Kamberi, narodni poslanik, za Danas 1Na Dan zastave u Prištini Kamberi i Kurti. Foto:Lična arhiva.

„Jedinstveni standardi u međusobnom tretmanu manjina, Srba na KiM i Albanaca u Preševskoj dolini su jedino rešenje koje garantuje dugoročni mir na ovim prostorima“, ocenjuje u intervjuu za portal Danasa Šaip Kamberi, poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) na jugu Srbije.

Ono što prvo očekujemo je da nova Vlada Srbije u Beogradu pokrene dijalog o Planu od sedam tačaka. Naravno, smatramo da je za dobrobit budućih dobrosusedskih odnosa, kao i za dugoročni mir na Zapadnom Balkanu, ali i stabilnost u odnosima, potrebno utvrditi jedinstvene standarde za poštovanje i prava manjina. Reciprocitet u takvim odnosima i u uspostavljanju takvih standarda je nečelo koje treba primenti. I mi taj stav ne krijemo, kaže Kamberi odgovarajući na pitanje šta se može očekivati u narednom periodu u vezi sa građanima albanske nacionalnosti na jugu Srbije ako se formira Zajednica srpskih opština (ZSN) na severu Kosova i Metohije (KIM).

"Jedinstveni standardi u međusobnom tretmanu srpske i albanske manjine na KiM i jugu Srbije su jedino rešenje na ovim prostorima": Šaip Kamberi, narodni poslanik, za Danas 2
foto FoNet/Ljiljana Stojanović

Šta je deo vaše političke platforme? Sistemska rešenja u pogledu ljudskih prava ili nešto više?

Kao što sam naveo, zbog uspostavljanja dugoročnog mira Preševska dolina i prava Albanca ovog regiona treba da budu deo agende dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine. Jedinstveni standardi u međusobnom tretmanu manjina su jedino rešenje koje garantuje dugoročni mir na ovim prostorima.

 

Zvanična Tirana je, preko Edija Rame i Otvorenog Balkana, bliža zvaničnom Beogradu?

Svaki napredak u odnosima dve zemlje, mi pozdravljamo. Smatramo da je budućnost naroda na Balkanu u saradnji, a ne u konfrontaciji. Dakle, bilo kakva ekonomska inicijativa koja unapređuje odnose među državama je dobrodošla, s tim što takva inicijativa mora da uključi sve države Zapadnog Balkana sa istim statusom u toj inicijativi i nikako ne može biti zamena za strateški cilj, punopravno članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj Uniji.

Vi, i vaši saradnici bili ste pre dva dana u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Samo da bude jasno, mi smo imali poziv za učešće na obeležavanju Dana zastave i od predsednika Republike Albanije isti dan kada smo pozvani i u Prištinu. Ja i nekoliko mojih kolega bili smo u poseti u Švajcarskoj, na poziv nekoliko organizacija naše dijaspore, tako da smo mogli biti samo u Prištini. Ne znam zašto bi nekome smetalo da mi budemo Prištini na obeležavanju najvećeg albanskog praznika. Niti je ovo bilo prvi, niti će biti poslednji put da učestvujemo na takvim manifestacijama. Jedina poruka jeste da smo mi deo albanskog naroda i da kao svi Albanci, koji žive svuda po svetu, slavimo Dan zastave.

Na jugu Srbije isto je obeležen Dan zastave . Nije bilo nikakvih „mitingovanja“.

– Godinama mi na razne načine pokušavamo da, kao i Albanci koji u drugim zemljama regiona obeležavaju praznik, to obeležimo kulturnim i političkim manifestacijama. Mitingovanjem, kao što vi to nazivate, nikada nismo obeležavali Dan Zastave, već su svake godine organizovane razne kulturne i političke aktivnosti.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari