Obrad Kesić: Dodiku obezbeđena stolica kod Trampa 1Foto: Stanislav Milojković

“Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ima pozivnicu za zvanični deo inauguracije predsednika Amerike Donalda Trampa, zakazanu za 20. januara, kada će novoizabrani predsednik položiti zakletvu”.

Ovo za Danas kaže Obrad Kesić, šef Biroa Vlade Republike Srpske u Vašingtonu.

On ističe za naš list da su Miloradu Dodiku i njegovoj supruzi, na mestu gde će se odviti zvanična inauguracija, tom kartom već obezbeđene dve stolice, kao što je slučaj i sa svim drugim državnim zvaničnicima koji dolaze istim povodom. Obrad Kesić tvrdi i da postoje druge pozivnice upućene Miloradu Dodiku za prateće događaje povodom zvaničnog preuzimanja funkcije predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

– LJudi koji su vezani za novu administraciju Donalda Trampa i Kongres su poslali Miloradu Dodiku te pozivnice. Pozivnice se šalju preko Kongresa. Svako iz Kongresa dobije po nekoliko pozivnica i onda ih oni upućuju kome žele. Dakle, svi drugi državnici dolaze na isti način na ovaj događaja, a ne samo Milorad Dodik – ističe šef Birao Vlade RS u Vašingtonu, za naš list.

Prema njegovim rečima, ponašanje ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koja je odbila da da Miloradu Dodiku diplomatsku vizu da otputuje na inauguraciju Donalda Trampa, je kontradiktorno.

– Odbijanjem da daju vizu Dodiku, oni šalju signale da ne vide Republiku Srpsku kao deo BiH, jer ako je RS deo BiH, onda Dodik ide i kao predstavnik BiH, a ne samo RS – ističe Kesić za naš list.

On napominje da ambasada SAD u Sarajevu nema nikakve obaveze prema novom američkom predsedniku, odnosno da mu se čini da oni sve rade da, kako kaže, zakomplikuju i vežu ruke novoj administraciji.

Nakon što je ambasada SAD odbila da izda diplomatsku vizu Miloradu Dodiku za put u Ameriku, predsednik RS je dan posle tražio običnu vizu.

Ambasada je u obrazloženju zbog odbijanja da izda vizu Dodiku saopštila da na inauguraciju ide ambasador Bosne i Hercegovine u Americi, odnosno da Milorad Dodik nije dobio zvanični poziv za tu manifestaciju, jer bi, kako kažu, oni o tome izvesno bili obavešteni i sigurno bi u tom slučaju izdali vizu za to putovanje predsedniku bosansko-hercegovačkog entiteta. Tvrdnje predstavnika američke ambasade potvrdio je i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak. On je rekao da predsednik RS Milorad Dodik nije dobio zvaničan poziv iz SAD da prisustvuje Trampovoj inauguraciji.

Nakon što je Dodik pre dva dana ponovo bio u ambasadi SAD, podnoseći zahtev za običnu vizu, američka ambasada u Sarajevu je objavila saopštenje za javnost u kojem je istakla da su američki predstavnici tražili od Dodika da poštuje teritorijalni integritet BiH. „Kao znak kontinuiranog opredjeljenja SAD za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamenik pomoćnika državnog sekretara Hot Ji i ambasadorica Morin Kormak razgovarali su sa predsednikom RS da bi istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje vladavine zakona te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naveli su iz američke ambasade u BiH.

I Haradinaj dobio poziv

Priština – Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj dobio je pozivnicu za inauguraciju novog predsednika SAD. Haradinajev portparol potvrdio je portal Indeksonline da je pozivnica stigla na adresu kancelarije Alijanse za budućnost Kosova. „Vest je tačna, pozivnicu je dobio, a o učešću vam ne mogu kazati jer se nisam sastao sa njim. Verujem da će prisustvovati“, izjavio je Haradinajev portparol Muharem Nitaj.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Danas da ako je ta informacija tačna, prisustvo Haradinaja predstavljaće brutalnu uvredu žrtava za „čiju smrt je odgovoran taj užasni zločinac i kriminalac“. „On bi trebalo da sedi u društvu šefova i koljača Islamske države i narko-kartela“, smatra Drecun.

Ivanić zvao Nikolića u Sarajevo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiće će Sarajevo najverovatnije u februaru 2017. To je novinarima juče preneo Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH, nakon sastanka sa predsednikom Srbije. “Nadam se da ćemo imati tu posetu u februaru i time otvoriti mogućnost da odnosi BiH i Srbije nastave dalje da se pozitivno razvijaju” – rekao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari