Obradović (Dveri): EPS je leglo pljačke i korupcije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je Elektroprivreda Srbija (EPS) „leglo pljačke i korupcije“ i da je „odbrana“ tog preduzeća od privatizacije pitanje nacionalne bezbednosti i suverenosti.

„Srbija već decenijama, pod različitim vlastima, gubi deo po deo svog suvereniteta. Počelo je sa okupacijom Кosova i Metohije, a nastavilo se rasprodajom domaćih prirodnih i privrednih resursa: Galenika, PКB, JAT, Кomercijalna banka, Institut za vodoprivredu ‘Jaroslav Černi’…“, naveo je Obradović u saopštenju.

To su, kako je dodao, samo neki od primera odricanja od strateških državnih firmi koje su prešle u privatno, najčešće strano vlasništvo.

Obradović smatra da se Predlogom zakona o privrednim društvima u vlasništvu države omogućava privatizacija svih preostalih vrednih državnih firmi.

„U ovom trenutku država u vlasništvu ima više takvih, među kojima su dve strateške državne kompanije – EPS i Telekom, poslednja uporišta našeg ekonomskog suvereniteta“, naveo je on.

Ocenio je da je EPS-a najbolja slika „kako je srpska energetika sistematski uništena od idiota“.

„Sve što se u u ovoj oblasti dešava za vreme vlasti SNS je skandolozno: od postavljaljanja kuma predsednika Republike Nikole Petrovića za direktora Elektromreža Srbije, preko ministrovanja agenta stranih interesa Zorane Mihajlović, do imenovanja direktora EPS-a Milorada Grčića, sve troje bez ikakvih stručnih referenci u energetici“, ocenio je Obradović.

Istako je da je, kada je EPS „dospeo u provaliju“ posle Grčića, a Srbija, umesto izvoza, počela da uvozi struju i to za nekoliko milijardi evra, Miroslav Tomašević kao v.d. direktora „zaustavio je pad posrnulog privrednog giganta“, ali je bez obrazloženja smenjen, a „suprotno volji građana Srbije, stručnjaka i radnika, bez ikakve javne rasprave, pokrenuta je procedura za prelazak EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, čime se otvara mogućnost njegove privatizacije“.

„U međuvremenu su upravljačku strukturu EPS-a uvedeni stranci kao da Srbija nema stručnjake iz ove oblasti. EPS se besomučno pljačka, svi tenderi su namešteni za firme bliske vladajućem režimu, pre svega za one iza kojih stoje Zvonko Veselinović i Milan Radojičić kao bliski saradnici aktuelne vlasti“, rekao je Obradović.

Kako je dodao, „putem korupcije se na ovaj način u privatne džepove odlivaju ogromne narodne pare koje bi mogle završiti u renoviranju postojećih i izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta, ili drugom poboljšanju sveukupnih usluga za građane u ovoj oblasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari