Obradović suzdržan, ali ne odbacuje saradnju 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Boško Obradović, lider Dveri, ne odbacuje u potpunosti mogućnost zajedničkog nastupa na izborima u Beogradu sa blokom koji bi činili DS, SDS i PSG, a u kojem bi možda mogla da se nađe i stranka Vuka Jeremića.

On povodom sve češćeg pominjanja Dveri na zajedničkoj listi sa Jankovićem, Tadićem i Šutanovcem, na koju ga „gura“ Jeremić, kojeg pak u savez „gura“ lider PSG Saša Janković, kaže da osim saradnje oko fer izbornih uslova, sve ostalo mora biti predmet razgovora i konkretnih predloga, programske platforme i na kraju odluke predsedništva i glavnog odbora Dveri.

– Razmotrićemo mogućnosti za koalicije za naredne beogradske izbore, kada budu postojali konkretni predlozi. Za sada Dveri ostaju privržene saradnji sa svima iz opozicije za obezbeđivanje fer i poštenih izbornih uslova i za podjednak medijski tretman svih učesnika na izborima. Sve ostalo mora biti predmet razgovora i konkretnih predloga, programske platforme i na kraju odluke predsedništva i glavnog odbora Dveri. Tek onda ćemo znati da li ćemo i ako ćemo, sa kim bismo u predizbornu koaliciju – kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, neozbiljno je izlaziti sa komentarima i definitivnim odlukama, a da nismo razgovore priveli kraju.

– Pogotovo ne želim da se bavim špekulacijama iz medija, a da nemam stav glavnog odbora. Za razliku od SNS-a, u Dverima stranka nisam ja, već je čine ljudi koji imaju svoja mišljenja i stavove. Kad sve to prođemo, imaćemo jasan stav o načinu izlaska na beogradske izbore – dodaje Obradović.

Sastanak lidera moguće koalicije DS, SDS i PSG trebao bi da bude održan krajem avgusta. Prema našim saznanjima, posle njega bi trebalo da bude jasnije da li se blok širi ili ne. Očekuje se da svaki od lidera jasno kaže drugoj dvojici da li prihvata stranku Vuka Jeremića u svoje redove ili ne, zašto je to dobro ili loše, i da se odredi prema poziciji Dveri.

Kako saznajemo iz opozicionih krugova, demokrate smatraju da bi primanje Jeremića na zajedničku listu donelo negativne poene, bez obzira na njegovih nešto više od šest procenata osvojenih glasova u Beogradu na predsedničkim izborima. Ne može se, kako procenjuju, očekivati da će se napraviti sinergija glasova u Beogradu, Saše Jankovića od 24 odsto i njegovih šest, pa očekivati 30 odsto. Eventualno pristajanje na dogovor s Dverima, prema nekim procenama, takođe bi nosio veći gubitak nego pozitivne rezultate. Isto tako, pitanje je da li bi u DS bilo otpora prema Jeremiću, pošto su čini se Tadića, koji ih je napustio, „progutali“.

Posle nedavnog prepucavanja u medijima Obradovića i Šutanovca oko toga ko radi za vlast a ko ne, bilo bi potpuno nelogično očekivati saradnju njih dvojice. Šutanovac je, naime, izjavio da mu je fascinantno da Obradović pomišlja da može da pravi koaliciju sa DS-om. Na to je Obradović pitao Šutanovca da li je on čovek na čelu DS koji radi u korist predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mnogima na opozicionoj sceni potpuno je nejasno zašto Janković insistira na saradnji sa Jeremićem i ako to nije tačno zašto to javno ne kaže. Podsetimo, Janković je nedavno rekao da je Jeremić pokazao na predsedničkim izborima da je prava opozicija. Prema rečima naših izvora, postoji nesloga i u PSG, te postoji struja u PSG koja se protivi čak i saradnji sa DS.

Kako nam kažu naši sagovornici, pozicija Jeremića je jasna. On još uvek nema stranku i teško da bi samostalno prešao cenzus, te mu je eventualna saradnja sa DS, SDS i PSG čista dobitna kombinacija, dok mu Dveri služe kako rezervna varijanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari