Obradović: Vučić pobegao sa megdana u UN i poslao Anu Brnabić 1foto FoNet Aleksandar Barda

„U SB UN biće održana sednica o Kosovu i Metohji, ali te teme nema na sednici Narodne skupštine, kao što nema ni predsednika Aleksandra Vučića u Njujorku. Zašto je on pobegao sa megdana u Njujorku, to je jedno ozbiljno pitanje. Poslao je Anu Brnabić koja nema vezu sa KiM,“ rekao je tokom rasprave u Skupštini Srbije Boško Obradović, poslanik Dveri.

Govoreći o predloženim zakonima, lider Dveri kritikovao je Vladu Srbije što stranim kompanijama deli „naše pare“.

„Došlo je vreme za smenu Vlade Ane Brnabić, već za smenu političkih generacija. Da se ovde ne pita više Hil i Hilovići, već da se pita država Srbija, domaćini i onima kojima je stalo do države, koji su za Srbiju na prvom mestu“, naveo je poslanik Dveri.

Ocenio je da bi građani Srbije trebalo da znaju da ova Vlada samo u poslednjoj godini mora da plati 165 miliona evra, a u poslednjih pet godina 722 miliona evra, na ime penala i taksi.

Obradović je naveo da je ova vlada oborila tri rekorda, a opšte je mesto da je ogrezla u korupciji i kriminalu, a da se za pola milijarde evra ne zna na šta ih je vlada potrošila, već ih je označila kao poverljive troškove.

On je kritikovao i što su đaci u Beogradu privilegovani jer imaju besplatne udžbenike, dok đaci iz ostatka Srbije nemaju tu mogućnost.

„Vlast SNS jednako 750.000 stanovnika manje u Srbiji. Ako nastavim tempom, u ovoj zemlji će živeti neki drugi ljudi“, objasnio je Obradović.

Naravno, naprednjaci su na ove kritike reagovali podsećajući ga da je bio deo vlasti, da je dobijao novac iz Kolubare, a Siniša Mali, potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da sve što je lider Dveri rekao nije tačno i da to što govori ima za cilj da se dodvori Vuku Jeremiću i Draganu Đilasu.

„Ćutao je 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ćutao je jer su mu bile važnije pare. U sporazumu sa Đilasom nije ni pomenuo Kosovo. Nema novih zaduženja od 6,5 milijardi evra. Neto zaduženje je samo dve milijarde, a na računu imamo preko pet milijardi evra. U njegovo vreme, Srbija je bila pod bankrotom. Tada je na računu bilo 8 milijardi dinara para, sa zatvorenim fabrikama. Sami su sebi bili važni, ništa im srpsko nije bilo važno“, rekao je Mali.

I Ivica Dačić je rekao da nema priznanja Kosova i nema ulaska u UN. Rekao je da je predsednik Srbije odredio da Ana Brnabić ide u Njujork i tamo predstavlja Srbiju u UN, dok će Kosovo predstavljati građanka Osmani.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić rekao je na današnjoj sednici Skupštine Srbije da Radio-televizija Srbije još nije formirala redakciju bošnjačke zajednice, kao što je slučaj sa drugim manjinskim zajednicama u Srbiji.

Prema njegovim rečima, vidljivost nacionalnih manjina nije odgovarajuća rezultatu popisa stanovništva i ne govori o tome koliko u Srbiji ima stanovnika koji nisu Srbi. On je ukazao i na disproporciju u kvalitetu obrazovanja dece u Srbiji, jer đaci u nekim mestima imaju besplatne udženike, dok u drugim mestima nemaju ta prava.

Zukorlić je naglasio da u budućim reformama obrazovanja to pravo treba da se omogući i drugoj deci, bez obzira na geografsku i nacionalnu pripadnost. On je naveo i da su mu se pojedini nastavnici žalili da ne mogu da organizuju eksurzije u Bosni i Hercegovini na teritoriji Federacije, već samo na Republike Srpske, rekavši da đaci žele da se upoznaju sa svim delovima BiH.

On je izjavio saučešće porodicama više od 5.000 ubijenih civila u Palestini, od čega 1.000 dece, kao i porodicama poginulih Jevreja. Ocenio je da je deo palestinske teritorije pod okupacijom i da je Gaza blokirana, tako da nema vodu, hranu i struju.

Rekao je da su granatirane bolnice i škole, a srušeno je 26 džamija, kao i treća najstarija pravoslavna bogomolja Manastir Svetog Porfirija.

„Palestina je kolevka i sveto mesto Muslima, Hrišćana i Jevreja“, ukazao je Zukorlić, dodajući da su svi oni dužni da se potrude da se vrati mir svetoj zemlji i da Jerusalim bude grad mira, kako mu ime i kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari