Obradović: Žandarmi dobili otkaz zbog prebijanja Andreja Vučića, nedostojni da rade u MUP 1Boško Obradović Foto: Stanislav Milojković

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović osudio je danas to što su petorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije dobila otkaze zbog učestvovanja u incidentu u septembru 2014. godine.

Tada je prebijen brat sadašnjeg predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Andrej Vučić.

Obradović je zatražio da „ministar policije Nebojša Stefanović podnese ostavku“ jer su otkazi žandarmima propraćeni pozivanjem na Pravilnik za utvrdjivanje krivičnih dela za čiju osudu policijski sluzbenik postaje nedostojan za obavljanje duznosti.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je petoricu pripadnika jedinice žandarmerije iz Niša nedostojnim za obavljanje dužnosti proglasio „ministar policije koji je falsifikovao svoju fakultetsku diplomu, koji nikada nije završio fakultet, a predstavlja se kao doktor nauka, čiji se otac bavi sumnjivim poslovima i uništava državne firme za račun privatnih trgovaca oružjem“.

„Ne ulazim u odluku suda i da li su krivi za prekomernu upotrebu sile, ali siguran sam da nisu zaslužili otkaz“, ocenio je Obradović.

Rekao je da „sve ovo posebno licemerno kada je kum ministra policije Goran Papić – zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, pre nekoliko meseci usred belog dana na Voždovcu, kršeći službena ovlašćenja – a da ne govorim o prekomernoj upotrebi sile, prebio vlasnika restorana ‘Jahorina’ „.

„Kada će po istom pravilniku i Goran Papić postati nedostojan funkcije, kada će i po istom pravilniku ministar policije postati nedostojan?“, pitao je Obradović.

Obradović je rekao da je jedan od petorice pripadnika niškog odreda Žandarmerije Zlatko Gigić „dvaput ranjavan na ratištima, odlikovan ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, dobitnik je zlatnika koje daje MUP za zasluge u radu“.

Obradović je ukazao i na nesklad datuma donošenja rešenja o otkazima – 11. februara 2020. godine, i njihove pravosnažnosti – 19. decembra 2019. godine, i pitao „da li je ovo što se u Srbiji dešava prešlo sve granice nenormalnosti?“.

Obradović je naveo da je „jedini odgovor na ovo sto radi ministar policije Nebojša Stefanović njegova ostavka i ostavka čitavog kriminalnog kruga oko njega koji je naselio vrh MUP-a“.

„U vrhu MUP-a ima onih koji rade direktno za mafiju i kriminalne krugove, od sakrivanja kriminala do podrške kriminalu. Pola vlade je ili kupilo diplome ili ima lazne doktorate, i ti ljudi će da odlučuju o dostojnosti pripadnika MUP-a koji su ginuli za ovu zemlju i koji su bili spremni da daju zivote. Svako ko je gledao incident zna da se bahati Andrej vučić suprotstavio policiji sa svojim vojnim obezbedjenjem“, kazao je Obradović.

Po njegovim rečima otkaze su zbog učestvovanja u tom incidentu dobili i Predrag Mitrović, Boban Lekić, Dalibor Đorđević i Mitar Milosavljević, odnosno petorica od osam optuženih pripadnika niškog odreda Žandarmerije.

Do incidenta u kome su pripadnici Žandarmerije prebili braću Aleksandra Vučića i tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog – Andreja Vučića i Predraga Malog, došlo je u Beogradu tokom Parade ponosa, kada njima i njihovom obezbeđenju nije bio dozvoljen prolazak zbog zabrane kretanja.

Viši sud u Beogradu je u aprilu prošle godine, ustanovivši da su žandarmi počinili krivična dela napad na vojno lice u vršenju službe i mučenje i zlostavljanje, odredio uslovne kazne zatvora u visini od osam meseci, koje neće morati da izdržavaju ukoliko u naredne tri godine ne počine neko krivično delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.