O'Brajen: Kosovo i Srbija treba da se angažuju na primeni sporazuma iz Ohrida 1Iks/Dimitar Kovačevski

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan (James O’Brien) izjavio je danas u Skoplju da SAD snažno podržavaju dogovor lidera Srbije i Kosova o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Na konferenciji za novinare na kraju skupa „Zapadni Balkan i EU“, o Planu rasta za taj region koji je Evropska komisija usvojila, O’Brajen je rekao da Kosovo i Srbija treba da se angažuju u procesu dijalogu na primeni sporazuma iz Ohrida, iz marta prošle godine.

„Snažno podržavamo mapu puta dogovorenu u Ohridu u martu prošle godine. Verujemo da obe zemlje treba da se angažuju u procesu dijalogu na primeni mape puta u potpunosti“, kazao je O’Brajan na pitanje kako vidi perpsektivu odnosa Kosova i Srbije i šta je njegova poruka liderima dve strane, Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju.

Na odvojenoj konferenciji za novinare, Vučić je danas rekao da je razgovarao sa O’Brajanom „o pokušaju Prištine da ukine dinar“ na Kosovu od 1. februara.

„Narednih dana ćemo nastaviti konsultacije o tom pitanju, intenzivno“, dodao je Vučić povodom nedavne dopune Pravilnika o gotovinskim operacijama Centralne banke Kosova, koji, između ostalog, definiše da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu od 1. februara.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari