Očekuju se „vrlo negativne ocene“ o stanju demokratije u Srbiji

Evropska komisija danas predstavlja paket izveštaja o napretku o članstvu u EU

Ostavite komentar


  1. Ne, nego će biti pozitivan, naročito zbog poslednjih događaja sa amandmanima tačnije uzornim odnosom prema sudiji Majiću. Prosto je neverovatan napredak na svim poljima, naročito na tom. Sad će ovo da se zataškava kao i sve ostalo, kao npr. pismo Dunje Mijatović u vezi amandmana i niz drugih stvari. Čak se i ne zataškava, jedan novi fenomen se pojavio – ovde se premijerka „ne slaže“ sa tim, šta god to značilo, kao i sve što izgovore u ogromnoj bujici pink-zadruga-kvaziekonomskih-nonsensa na dnevnom nivou. Zar nama kao narodu ne smeta što mora stalno EU da nam udara packe za normalne stvari, ovo je bitno nas radi, ne EU radi…rezultat je očigledan – golgota, najveća seoba ikada, ostaće nam prazna zemlja i godine mantre o „najvećem rastu bdp-a u Evropi, ako se kao Evropa računa 4-5 najsiromašnijih zemalja…Nije bre Srbija njihova, ljudi, to je zemlja svih nas i mi je svi volimo, ne dajte im da je ponižavaju ovi što misle da im ime stranke samo po sebi podrazumeva napredak, samo su potpuno promašili smer jer ne vide da je njihovo napred u stvari nazad.

    1. Packe se udaraju samo neposlusnoj deci, koja ako izvuku neki zakljucak i poprave se, prestaju da dobijaju packe. Samo glupa deca non-stop dobijaju batine, zasluzene naravno.

    2. Mnogi birači baš ovakvu Srbiju vole.
      Nekoliko mojih komšija još uvek odgovara, da je zadovoljna
      time što „dobija penziju, kao i sve drugo“.(penzije su zarađene)
      /
      Super je psihološka mantra
      „da su svi oni isti“ misli se – sve partije
      oni ne žele nikakve promene.
      /
      Neki moji „mudri i premudri“ poznanici
      nikada na izborima ne glasaju,
      to su zabranili i svojim suprugama i
      objašnjavaju mi „svoju svetu mudrost i premudrost“
      /
      Srbije je prepuna medijuma sa liberalnim mantrama i
      da su svi ostali samo populisti ( to je posve negativna konotacija),
      ili je nacionalista i anti Evropejac ( ako se suverenitet i ekonomija zemlje ne slaže sa njihovim ).
      (moje komentare administrator uglavnom odbacuje)

  2. Ovakvo stanje u nekoj drzavi,po svim pitanjema je nezabelezeno. Suspendovani su i ustav i zakoni a narod se zastrasuje,maltrertia i drzi u potpunoj informativnoj blokadi uz prisustvo propagande u kojoj se lazuraju cak i meteoroloski izvestaji. To se nazalost nece menjati time sto neko apeluje i poziva se na vladavinu prava,vec iskljucivo dolaskom i ocenama spolja. Ova vlast se jedino prene kada neki svetski faktor dodje i kaze da to ovako ne moze.. Posle onoga sto je uradjeno sudiji Majicu koji je kao strucnjak ukazao na to da akt koji je izglasan nije u skladu ni sa domacom ,ni sa medjunarodnom regulativom svi su u strahu. Takodje ,ono sto radi amenik gradonacelnika Beograda je alarm da ko god moze trazi pomoc po svetu,salje slike i dokaze kako se postupa sa gradjanima u srcu Evrope. . Valjda ce nam neko pomoci.

  3. U Srbiji su potpuno pobrkane kompentencije institucija , uz očigledna kršenja Ustava i zakona , a u takvom okruženju teško da može biti prostora za suštinsku demokratiju . Ima ga zato za podaništvo i kult ličnosti bez ikakvih zasluga ličnosti . I sa time ćemo u EU ?

    1. Auuuu,a Prvorođeni će se baš potresti od tog izveštaja -on nama trenutno,a i permanentno maže oči sa Kosovom, kao to mu je na prvom mestu……bežite iz ove ludare,ko god ima gde i ko može!!!

      1. U sustini prvorodjeni je u veoma losem stanju, poprilicno izgubljen, ali mu veoma ide u korist to sto u opoziciji jos uvek nema nikog ko bi mogao ozbiljno da se nametne. Glumatanje i asociranje na neki dos i slicno je kontraproduktivno, jer nam to udruzenje gotovo nista dobro nije donelo, a svi se secamo raznih partijskih rezervista koji su preko noci mnogo mimo reda avanzovali i poceli da drmaju Srbijom. Neki od njih su danas u taboru vodje, a verovatno ce biti i u taboru narednog vrhovnog komandanta.

        1. Evropa da ,EU -NE!!!
          Poslednji u selu…ko bi se zome ovde radovao ?
          Samo oni koji su direktno ili posredno materijalno stimulisani,globalistički lobisti.

  4. U srbiji su potpuno pobrkane kompentencije državnih institucija i u takvom okruženju nema prostora za suštinsku demokratiju . Ima ga za simuliranu demokratiju , podaništvo i kult ličnosti , bez ikakvih zasluga ličnosti . I sa time ćemo u EU ? Jasno je da ne možemo i da i tu nameru samo simuliramo .

    1. Pogrešno je u Srbiji pominjati institucije. Sve institucije u Srbiji su Aleksandar Vučić, dovoljno je samo reći Vučić i tu su smeštene sve institucije Srbije.

    2. Mediji moraju da se odblokiraju. To je prvo.Narod mora da progleda.Nepismenost nas je ubila.

      1. Nije narod nepismen,ne mozes narod prevariti.vi ste malo skrenuli s kursa,pa vam se svasta pricinjava.a mozda i sve to sanjate,ko zna?

    3. Nisu kompetencije pobrkane, vec je citav sistem ugasen i sva odlucivanja prebacena na nekoliko pojedinaca. Veoma slicno apsolutnoj monarhiji.

  5. Vucic i njegovi korumpirani kamenojedci napravili su od Srbije pacarvu za grube radove inostranih faktora. A gradjane su vratili u stanje siromastva i sibirskih gulaga. Interesantno je da velika vecina aktuelnih vlasti potice iz Bosne, Hercegovine i Like. Izgleda da je to bila sifra za odabir kadrova koji su unistili sve demokratske instituciji u Srbiji.

      1. Kolonisti i dodjosi komunisti(posle 1944.), pobeglijaneri(od 1941. do 1995.) i ekonomski migranti(barem zadnjih 100 godina, a najvise zadnjih par decenija). Od 1944. do danas potpuno smo promenili sastav stanovnistva. Nema tu ni 1/4 autohtonog stanovnistva. Jos samo one iz Azije da dovedemo…

  6. ….pa naravno da će biti negativan…..mi cvetamo jedino kada nam to izdeklamuju ovi naši Baroni Minhauzeni-njih imamo za izvoz !!!!

  7. Kao da Vučića briga za EU. Sve vreme samo folira. Jednom radikal uvek radikal.

    1. EU i nas predsednik igraju igru… Njihovo je bilo da ga dovedu na vlast, a njegovo je da odradi posao oko Kosova. E sad… Njemu se na istoj toj vlasti mnogo svidelo, pa ne bi zeleo da sa nje i ode. Zato sada malo vrda, a oni zatezu i pritiskaju. Ako ne odradi zbog cega su ga i postavili tu ima da nadju drugog koji ce da obeca jos vise, a ako mi odaberemo nekog treceg, koji nije iz te price ima da bude jos gore nego sada, barem kad je prica oko unije u pitanju. Mozda je najbolje da zatrazimo prijem u nato, jer od Rusije i Kine ne vajde. Barem bi imali nekakvu politicku zastitu, mada ostaje veliko pitanje sa kojim granicama bi usli u taj savez?

  8. kada imaš zatvorenu izbornu listu pa ne možeš da glasaš za svog odbornika i poslanika. Demokratija ti je ono kada poslanik glasa na zvonce. Demokratija ti je ono kada poslanik u autu ima bejzbol palicu i kada neometano nasrće kolima na političke protivnike. Demokratija ti je ono kada poreski inspektor nikada ne vrši unakrsnu proveru imovine i prihoda članovima porodice predsednika, premijera, ministra, gradonačelnika, njegovog zamenika, većnika, načelnika, tužioca, sudskog veštaka, carinika, inspektora privrednog kriminala, direktora javnog preduzeća, člana komisije za javne nabavke, službenika agencije za borbu protiv korupcije i kriminala, niti bilo kome od njih. Demokratija ti je ono kada tu oduzmu mogućnost direktnog izbora gradonačelnika, nego nam beograđani podmeću prihvatljive klimoglavce, a pri tom tvrde da ih mrzimo zbog istine koja ih boli i nisu u stanju da shvate da ih ne mrzimo, samo ih molimo da menaju zakone i da nam omoguće neposredan izbor svojih predstavnika, jer zakoni se pišu i usvajaju u Beogradu.

  9. Mediji moraju da se odblokiraju. To je prvo.Narod mora da progleda.Nepismenost nas je ubila.

    1. Tako je. Nasta to lici da Djido izgubio deo medijskog kolaca (iako je i dalje najtezi u regionu). Niti jedemo niti pijemo medije, ne zivimo od njih kao doticni, ali sad vidim da ih u stvari disemo.

  10. Наравно да има шта да се мења у Србији.Било би лепо да сачекамо још неколико сати, да извештај буде објављен.Ајде да прво скочимо, па кажемо хоп.

    1. Kako objasniti da je u svrbiji demokratija kada smo videli juce seseljevog vozaca na delu sa bezbolkom i to pred policijskim sluzbenikom koji nista nije preduzeo. Seselj,ceda j. , canak,… prodali se za tepsiju bureka!

  11. Kad EU treba da da negativne ocene Vucicu, onda je EU OK?
    Mislim da mali Perica, ima bolji i posteniji pogled na EU integracije, od ekipe iz navodno gradjanskog bloka…

  12. Ako vaši“ izvori kažu“,, onda vi iz danasa radujte se, jer jedva ste dočekali takve laži!!!!.

  13. I treba. Da li je to vrsta pritiska na prvorodjenog da prizna Kosovo ili su konačno shvatili da su prefarbani radikali napravili Severnu Koreju od Srbije (samo bez nuklearki).

  14. Nakon svega, ova vlast ništa drugo ni ne zaslužuje. Nakon ovoga, ako se stvarno dogodi, okrenuće se (mada to već uveliko rade) svojim nalogodavcima sa Istoka, Rusiji i Kini. A onda… još veći mentalni teror i diktatura.

  15. Ne zavaravjte se ljudi, kada bi bezuslovno priznali Kosovo i uveli sankcije Rusiji dobilibismo vrlo pozitivne ocene o demokratiji.

  16. A da damo azil Asandju, mozda bi nas smatrali vise demokratskom zemljom sa slobodnim novinarstvom?

  17. Kud ćete veće demonkratije nego što je imamo? Sve je otvoreno, pa Vučić je par po 3 sata u svakom mediju sa nacionalnom frekvencijom svaki dan. I novinari uživaju, dobiju unapred pitanja i svoje komentare i ne moraju da razmišljaju. A logično je i što nema onih drugih, pa narod je na izborima pokazao da hoće da sluša samo ovu ekipu, dok totalno ne poludi. Sve je idealno kod nas, to svi vide, ne čuje se nikakva kritika.

  18. Што је најгоре, на овакво очајно стање демократије какво је, уместо негативне дали би позитивно мишљење само да АВ доследније поштује динамику признања Косова које је са њима договорио.
    Тужно је то колико њих све у ствари заболе Себастијан за народ и степен демократије било где, јер си по светским дрматорима највећи демократа све док су вам интереси исти (тј. док се крећеш линијом коју су ти зацртали), а најгори тиранин чим нису, шта год да радио у пракси. Овај нас терорише и гази на свим пољима, али нико не хаје све док верују да ће испунити обећање.

  19. Zato cemo dobiti najvise ocene za diktaturu,tiraniju,sverc,kriminal,krijumcarenje,otmice beba…. .

  20. … novi izveštaj o stanju demokratije je isti kao i stari, negativan ali „vrlo“ !

  21. Pitanje je da li će te negativne ocene imati odraza na rad vlade i da li se to ikoga u vladi uopšte tiče?Brisel stalno ponavlja iste zaključke, ali se ne vide reperkusije. Vlada radi jednako , kao da opomene nisu ni izrečene.

  22. Glasanje na zvonce i izbacivanje i kaznjavanje svakog poslanika opozicije koji pokusava da izrazi misljenje je nsto sto bi trebalo da vecinu usvojenih akata svrsta u nistave i nevazece. Ozbiljne mane volje pojavljuju se prilikom svakog glasanja,jer poslanici glasaju pod pritiskom i po direktivi a takodje predstavnici vladajuce vecine mahom i ne znaju ni naziv zakona ili akta za koji im predsednica zvonom da znak. jer je pravo na slobodu misljenja u Srbiji ukinuto Ovakva krsenja ustava. zakona i zloupotrebe ne pamte se u novijoj istoriji..

  23. I Sizif je dok je neprestano pokušavao da prebaci isti kamen preko vrha brda u međuvremenu morao i nešto drugo da radi, da bi mogao da preživi barem da bi ponovo smogao snage da gura taj kamen .

  24. Za pocetak, da vidimo koji mediji ce preneti ovu vest I kakve ce biti reakcije domacih zvanicnika.

  25. Izvestaj ce mozda biti i dobar u odnosu na to kakvo nam je stanje u drzavi. Po principu ‘sit gladmom ne veruje“ clanovi EK iz svojih fotelja verovatno ne mogu ni da zamisle potpunu (moralnu, socijalnu, ekonomsku…) bedu u kojoj se vecina gradjana Srbije nalazi. Cak i njihov filosofski pristup moze samo da pokaze makro scenu, a da ovde rade (ili sede po biroima), idu u kupovinu, gledaju zadruge po imaginarijumima i skupstinama bio bi slika za izbegavanje u sirokom luku.

  26. Postupanje izvrsne vlasti u smeru otklanjanja negatiivnih primedbi EK znaci manje novca u SNS kasi i na racunima njihovih funkcionera. Nije tesko pogoditi da vlast nece preduzeti nista. A i zasto bi? EU preti puskom napunjenom corcima.

  27. Besmisleni su svi komentari, pa i moj. Zašto: primoranih 2 miliona glasaća davaće mu podršku ma šta bude radio. Možda je masovna građanska neposlušnost odgovor kako da se skloni.

  28. Pozdrav za Komesara Hana !!! Han sto se Mene tice izjasni se da odlicno sto Rezim u Srbiji disidente Sudskim Odlukama u odsustvu salje u zatvorske prihijatrije ,citaj ludnice jer to nisu Bolnice vec mucilista !! Hajde Han pokazi Kako podrzavas necovecno dostupan je !!!!

  29. Koja demokratija u Sbiji jadna nam majka kada je jedan čovek prigrabio sve! On gospodari Srbijom, vladom, skupštinom, policijom, svojom privatnom komunalnom milicijom, tužilaštvom, sudijama, privredom, finansijama, medijima-ukratko životom i smrću svih u Srbiji. On ugovara, odgovara, ogovara, preti, prodaje i poklanja -samo što nam nije još uveo kontrolu koliko udisaja i izdisaja vazduha, koji je možda kao jedini subjekt ostao SRPSKI -činimo po jedinici vremena . On je sebi pripisao sve funkcije od glavnog policajca do vrhovnog komandanta vojskom -a Ustav i zakoni bi mu, kada bi bili štampani na nekom finijem papiru, dobrodošli da njima obriše – znate već šta! Ipak, i pored sve žešće diktature sa A.Vučićem zapad, EU i SAD pregovra i dogovar se se sa njim, valjda nije još sve odradio što im je obećao i za šta je možda plaćen -priznavanje Kosmeta kao separatne države, poklanjanje dodatnih teritorija sve do Vranja i dalje Šiptarima, omogućavanje doseljavanja Albanaca i makedonskih Šiptara u Srbiju preko Kosmeta zahvaljujući njegovom „malom Šengenu“, Sandžak treba da da Turcima, Muslimanima i drugim mudžahedinima, a uskoro da prihvati i otcepljenje Vojvodine od Srbije! Jadna nam majka sa njegovom tobožom „demokratijom“!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.