Očekuju se "vrlo negativne ocene" o stanju demokratije u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Srbija će dobiti „vrlo negativne ocene“ u segmentu koji se odnosi na „stanje demokratije“, tvrde za Danas pojedine diplomate, govoreći o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU, koji će biti predstavljen na današnjem vanrednom zasedanju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) u Briselu.

Sednica posvećena „paketu“ izveštaja o Zapadnom Balkanu i Turskoj treba da počne u 11 časova, a dokumente će predstaviti komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Kako Danas nezvanično saznaje, izveštaj o Srbiji premijerki Ani Brnabić predaće u 16 sati šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Naši izvori kažu da će oštre kritike biti izrečene na račun rada parlamenta, lokalnih izbora, slobode medija. Između ostalog, očekuje se da će u Izveštaju biti ocenjeno da „kontrolna uloga“ Narodne skupštine nije dovoljno izražena, da se nastavljaju pritisci na civilno društvo i nezavisne medije, te da postoji dominacija izvršne vlasti nad zakonodavnom.

„Ton Izveštaja biće znatno direktniji i jasniji od prethodnih dokumenata, budući da aktuelnom sazivu EK ubrzo ističe mandat. Očekuje se, između ostalog, da Brisel ponovi i zamerke koje se tiču nedovoljnog napretka u borbi zvaničnog Beograda protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kažu diplomate.

Kada je o Kosovu reč, u diplomatskim krugovima se spekuliše da će biti navedeno da je neophodno nastaviti pregovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali se smatra da će Priština ovoga puta dobiti veće „packe“ od Srbije, zbog odbijanja da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije. Najnovije tenzije na severu Kosova neće biti uvrštene u Izveštaj, jer je taj dokument završen pre nekoliko dana, ali je moguće da će o aktuelnoj situaciji govoriti učesnici sednice u Briselu.

Diplomate ukazuju da će, kao i prošle godine, najpozitivniji deo Izveštaja biti ocene o ekonomskom stanju, ali da će EU i u tom domenu poručiti da je potrebno nastaviti sprovođenje reformi, pre svega strukturnih.

Što se spoljne politike Srbije tiče, u briselskim krugovima se tvrdi da će Evropska komisija ponovo pozvati našu državu da poveća nivo usklađivanja sa zajedničkim pozicijama Unije, pre svega u vezi sa Rusijom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

53 reagovanja na “Očekuju se „vrlo negativne ocene“ o stanju demokratije u Srbiji”

 1. Ne, nego će biti pozitivan, naročito zbog poslednjih događaja sa amandmanima tačnije uzornim odnosom prema sudiji Majiću. Prosto je neverovatan napredak na svim poljima, naročito na tom. Sad će ovo da se zataškava kao i sve ostalo, kao npr. pismo Dunje Mijatović u vezi amandmana i niz drugih stvari. Čak se i ne zataškava, jedan novi fenomen se pojavio – ovde se premijerka „ne slaže“ sa tim, šta god to značilo, kao i sve što izgovore u ogromnoj bujici pink-zadruga-kvaziekonomskih-nonsensa na dnevnom nivou. Zar nama kao narodu ne smeta što mora stalno EU da nam udara packe za normalne stvari, ovo je bitno nas radi, ne EU radi…rezultat je očigledan – golgota, najveća seoba ikada, ostaće nam prazna zemlja i godine mantre o „najvećem rastu bdp-a u Evropi, ako se kao Evropa računa 4-5 najsiromašnijih zemalja…Nije bre Srbija njihova, ljudi, to je zemlja svih nas i mi je svi volimo, ne dajte im da je ponižavaju ovi što misle da im ime stranke samo po sebi podrazumeva napredak, samo su potpuno promašili smer jer ne vide da je njihovo napred u stvari nazad.

  • Packe se udaraju samo neposlusnoj deci, koja ako izvuku neki zakljucak i poprave se, prestaju da dobijaju packe. Samo glupa deca non-stop dobijaju batine, zasluzene naravno.

  • Mnogi birači baš ovakvu Srbiju vole.
   Nekoliko mojih komšija još uvek odgovara, da je zadovoljna
   time što „dobija penziju, kao i sve drugo“.(penzije su zarađene)
   /
   Super je psihološka mantra
   „da su svi oni isti“ misli se – sve partije
   oni ne žele nikakve promene.
   /
   Neki moji „mudri i premudri“ poznanici
   nikada na izborima ne glasaju,
   to su zabranili i svojim suprugama i
   objašnjavaju mi „svoju svetu mudrost i premudrost“
   /
   Srbije je prepuna medijuma sa liberalnim mantrama i
   da su svi ostali samo populisti ( to je posve negativna konotacija),
   ili je nacionalista i anti Evropejac ( ako se suverenitet i ekonomija zemlje ne slaže sa njihovim ).
   (moje komentare administrator uglavnom odbacuje)

 2. Ovakvo stanje u nekoj drzavi,po svim pitanjema je nezabelezeno. Suspendovani su i ustav i zakoni a narod se zastrasuje,maltrertia i drzi u potpunoj informativnoj blokadi uz prisustvo propagande u kojoj se lazuraju cak i meteoroloski izvestaji. To se nazalost nece menjati time sto neko apeluje i poziva se na vladavinu prava,vec iskljucivo dolaskom i ocenama spolja. Ova vlast se jedino prene kada neki svetski faktor dodje i kaze da to ovako ne moze.. Posle onoga sto je uradjeno sudiji Majicu koji je kao strucnjak ukazao na to da akt koji je izglasan nije u skladu ni sa domacom ,ni sa medjunarodnom regulativom svi su u strahu. Takodje ,ono sto radi amenik gradonacelnika Beograda je alarm da ko god moze trazi pomoc po svetu,salje slike i dokaze kako se postupa sa gradjanima u srcu Evrope. . Valjda ce nam neko pomoci.

 3. U Srbiji su potpuno pobrkane kompentencije institucija , uz očigledna kršenja Ustava i zakona , a u takvom okruženju teško da može biti prostora za suštinsku demokratiju . Ima ga zato za podaništvo i kult ličnosti bez ikakvih zasluga ličnosti . I sa time ćemo u EU ?

  • Auuuu,a Prvorođeni će se baš potresti od tog izveštaja -on nama trenutno,a i permanentno maže oči sa Kosovom, kao to mu je na prvom mestu……bežite iz ove ludare,ko god ima gde i ko može!!!

   • U sustini prvorodjeni je u veoma losem stanju, poprilicno izgubljen, ali mu veoma ide u korist to sto u opoziciji jos uvek nema nikog ko bi mogao ozbiljno da se nametne. Glumatanje i asociranje na neki dos i slicno je kontraproduktivno, jer nam to udruzenje gotovo nista dobro nije donelo, a svi se secamo raznih partijskih rezervista koji su preko noci mnogo mimo reda avanzovali i poceli da drmaju Srbijom. Neki od njih su danas u taboru vodje, a verovatno ce biti i u taboru narednog vrhovnog komandanta.

    • Evropa da ,EU -NE!!!
     Poslednji u selu…ko bi se zome ovde radovao ?
     Samo oni koji su direktno ili posredno materijalno stimulisani,globalistički lobisti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.