"Od 30 gradova i opština u Srbiji, samo u Novom Sadu je gradska vlast vršila pritisak da se bilbordi Kreni-Promeni uklone" 1foto: Kreni - Promeni

Plakati i bilbordi Kreni-Promeni putem kojih građani mogu da se informišu o zagađanjenju vazduha su postavljeni u preko 30 gradova i opština u Srbiji, ali jedino u Novom Sadu je gradska vlast vršila pritisak da se oni uklone, tvrdi koordinator tima Kreni-Promeni za Novi Sad Stevan Babić.

– Dobili smo informaciju od privatne firme od koje smo zakupili oglasni prostor da će bilbordi koji su ranije pod pritiskom novosadske vlasti uklonjeni biti vraćeni posle Nove godine. Nakon uklanjanja građani su nam javljali revoltirani time, kaže Babić za naš list.

On objašnjava da su bilborde koji mere zagađenje vazduha lansirali u okviru kampanje „Istina o zagađenju“ sa primarnim ciljem da informišu građane o problemu kvaliteta vazduha.

Postavljeno je 20 bilborda na 10 lokacija u Novom Sadu, a isti bilbordi postavljeni su i u preko 30 gradova i opština u Srbiji. Gotovo u polovini mesta, tvrdi Babić, su nepoznati počinioci uništili bilborde koji su deo ove akcije Kreni – Promeni, ali je Novi Sad specifičan primer po tome što je, kako kaže, direktno gradska vlast naložila njihovo uklanjanje.

Tu su informaciju, kaže, takođe dobili od firme od koje su zakupili oglasni prostor.

– Na bilbordima se nalazi QR kod čijim jednostavnim očitavanjem se vidi slikovit prikaz 3D modela pluća koji zapravo prikazuje stepen zagađenosti vazduha i građani dobijaju preporuke na koji način da se ponašaju u odnosu na nivo zagađenog vazduha, objašnjava Babić.

Dodaje da novosadska vlast, koju optužuje za bahatost, umesto da ovu akciju podrži je, kako kaže, od prvog dana započela pritiske prema privatnoj firmi koja je timu Kreni-Promeni iznajmila oglasni prostor za bilborde.

– Pod pretnjama bilbordi su uklonjeni, a Kreni – Promeni je odmah po uklanjanju doneo odluku da započne veliku akciju lepljenja plakata koji na istovetan način utvrđuju nivo zagađenosti vazduha. U roku od svega nekoliko dana su se stotine građana prijavili kako bi lepili plakate u svom kraju. Oni koji su uklonili bilborde su se preigrali i zaigrali, te zaboravili da sila otpor rađa i da oni ne mogu da uklone toliko bilborda koliko mi možemo da zalepimo plakate, kaže Babić.

"Od 30 gradova i opština u Srbiji, samo u Novom Sadu je gradska vlast vršila pritisak da se bilbordi Kreni-Promeni uklone" 2
foto: Privatna arhiva

On dodaje da je pritisak javnosti urodio jer su neposredno pred početak protestne akcije lepljenja plakata na više lokacija u Novom Sadu dobili izvinjenje privatne firme uz informaciju da će, kaže, bilbordi nakon Nove godine ponovo biti postavljeni.

– Na odluku da se bilbordi vrate gledamo kao na pobedu građana. Ovo jeste jedna mala građanska pobeda, ali su baš te male građanske pobede od izuzetnog značaja za naše društvo. Nezavisno od toga što će biti vraćeni bilbordi, mi nastavljamo lepljenje plakata, poručuje Babić.

Babić navodi i da se Kreni – Promeni poslednje dve godine bavi problemom zagađenog vazduha nudeći, kako smatra, konkretna rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari