Od implementacije EU sporazuma zavisi dalji evropski put Srbije: Otvaranje klastera moguće pred kraj godine, tvrde sagovornici Danasa 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

S obzirom na to da Evropski sporazum postaje deo poglavlja 35 i ukoliko Srbija krene da implementira obaveze koje proizilaze iz tog sporazuma možemo onda očekivati nastavak evropskog puta Srbije. Ali osim implementacije EU sporazuma, neophodno je i usklađivanje sa spoljnom politikom EU“, smatraju sagovornici Danasa i dodaju da se neki pomak na evropskom putu može očekivati tek pred kraj godine.

Međutim, kako tvrdi Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, ukoliko ne bude napretka u dijalogu i implementaciji dogovora oko Evropskog sporazuma, teško se može očekivati otvaranje novog klastera u junu, bez obzira na to što je klaster četiri odavno tehnički spreman za otvaranje.

Prema njenim rečima neusaglašavanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom tesno je povezano sa dijalogom Srbije i Kosova i takođe predstavlja kamen spoticanja u daljem napretku na evropskom putu.

„Realnije je očekivati da se stvari pomere s mesta krajem godine“, poručuje Grubješićeva.

A Elvira Kovač, predsednica skupštinskog odbora za evropske integracije na pitanje može li dogovor iz Ohrida i Brisela da ubrza evropske integracije Srbije, kaže da ne zna, ali da se nada da će konstruktivan odnos Srbije o ovom pitanju biti vrednovan na odgovarajući način od strane EU.

„S obzirom da Evropski sporazum postaje deo poglavlja 35, Srbija ako krene da implementira obaveze koje proizilaze iz tog sporazuma možemo onda očekivati nastavak Evropskog puta Srbije. Međutim, to neće biti dovoljno samo po sebi. Ako nastavimo da izbegavamo usklađivanje sa spoljnom politikom EU, odnosno odbijemo obaveze iz poglavlja 31, ili se nastavi sa kršenjem osnovnih demokratskih prava i principa, onda ne vidim prostor da se integracije realno ubrzaju“ , objašnjava za Danas Natan Albahari, internacionalni sekretar i poslanik Pokreta slobodnih građana.

On ističe da je Srbija pod vlašću Sprske napredne stranke izgubila poverenje država članica EU i biće neophodno pokazati iskrenu posvećenost ka reformama i evropskim vrednostima.

„Do sada to još uvek ne vidimo da je ova vlast spremna da uradi. Kako bismo obezbedili sigurnu i Evropsku budućnost Srbije, Pokret slobodnih građana apeluje da se što pre usaglasimo sa najbitnijim pitanjem za Evropu i Srbiju“, poručuje Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari