"Prošao brzi voz": Kojih je sve godina Srbija trebalo da postane članica EU, ali nije? 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Iako se u Srbiji konstantno postavlja pitanje „Kada ćemo ući u Evropsku uniju?“, godina pridruživanja decenijama se odlaže, a u ovom trenutku se ni okvirno ne zna kada bi naša zemlja mogla postati članica porodice evropskih zemalja.

Srbija je u intenzivniji odnos sa Evropskom unijom ušla 2000. godine, posle demokratskih promena u zemlji i pada režima Slobodana Miloševića.

Te godine, označen je početak normalizacije odnosa između Srbije i EU.

Za Beograd, ulazak u Evropsku uniju bio bi istorijski korak na putu ostvarivanja strateškog državnog cilja.

Sa druge strane, u Briselu su svesni da je reč o dugom i zahtevnom procesu pristupnih pregovora, što zahteva ispunjavanje brojnih kriterijuma i prilagođavanje evropskim standardima.

Koliko najava za ulazak u EU je Srbija do sada zaobišla?

Decenijama unazad, godine i datumi pristupanja Srbije Evropskoj uniji iznosili su razni političari.

Ipak, iako se ove prognoze često nisu poklapale, imale su nešto zajedničko – uvek su propadale i bile odlagane.

1991.

Pregovaračka trojka Evropske zajednice

Prognoziranje godine koje će Srbija ući u EU počelo je još 1990.

Kiro Gligorov, nekadašnji makedonski predsednik, sugerisao je da je Evropska zajednica krajem pomenute godine nameravala da ponudi pridruženo članstvo SFRJ, u zamenu za očuvanje zajedničke jugoslovenske države.

Ipak, kako je tvrdio, lideri jugoslovenskih republika rešili su da se vode drugačijim principom, a to se ispostavilo kao direktni uvod u rat u bivšoj Jugoslaviji.

2007.

Zoran Živković, premijer Srbije

„Teoretski je moguć prijem Srbije u EU 2007. godine“, izjavio je premijer Zoran Živković 2003. godine.

Naime, Živković je novinarima na beogradskom aerodromu, nakon povratka iz posete Briselu, Berlinu i Atini, rekao da su pozitivno ocenjene i reforme u Vojsci i najavio mogućnost ulaska u Partnerstvo za mir do kraja godine.

„Ono što je i u Briselu i u Berlinu bila osnova naše priče je da smo jako veliki optimisti, sa željom da do 2007. godine, odnosno, preciznije, zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, postanemo članovi EU“, kazao je tada.

2010.- 2016.

Boris Tadić, predsednik Srbije

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, i pre i nakon ove pozicije imao je prognoze po pitanju ulaska Srbije u EU.

Naime, kako je 2005. godine izjavio, Srbiji je trebalo oko osam godina stabilnog razvoja kako bi pristupila ovoj zajednici.

„Realno je očekivati članstvo u EU 2012. ili 2013. godine ali ako se tih osam godina ne iskoristi, onda Srbija dolazi u istorijski nesporazum sa sobom i okruženjem“, kazao je Tadić 2005. godine.

Dve godine kasnije, prognoze su bile optimističnije.

„Srbija će do 2010. godine ući u Evropsku uniju“, izjavio je Tadić 2007. godine.

Kada je 2010. godina stigla, rok za pristupanje još jednom je pomeren.

„Verujem u ulazak Srbije u EU do 2014. godine“, naveo je Tadić.

Iste godine, kao najbrži rok za ulazak Srbije u EU prognozirao je 2016. godinu.

Ipak, godinu dana kasnije, optimalno vreme pristupa još malo je odloženo.

„Najkraće moguće vreme da Srbija uđe u Evropsku uniju je kraj 2015. godine ili tokom 2016, pod uslovom da dobije status kandidata i počne pregovore do kraja 2012. godine“, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić 2011. godine.

2014.

Božidar Đelić, ministar za evrointegracije

Jorgos Papandreu, grčki premijer

Osim Tadića, 2008. godine ministar za evrointegracije Božidar Đelić izjavio je da će Srbija pristupiti Evropskoj uniji do 2014. godine.

„Srbija će dogodine dobiti kandidaturu, a postati punopravna članica EU 2014. godine“, tvrdio je tada Đelić.

Takođe, kada je 2009. godine došao na vlast u Grčkoj, premijer Jorgos Papandreu izneo je predlog da se u roku od pet godina okonča proces proširenja Evropske unije na Balkanu, što je značilo da i Srbiju treba uključiti u ovu zajednicu do 2014. godine.

2020.

Gerhard Šreder, Bivši kancelar Nemačke

Bivši kancelar Nemačke Gerhard Šreder konstatovao je 2016. godine da postoji mogućnost da Srbija uđe u Evropsku uniju pre 2020. godine.

„Postoji jasan cilj koji vlada Aleksandra Vučića želi da ostvari – da Srbija postane članica EU do 2020. godine“, kazao je tada Šreder.

Takođe, tom prilikom, Vučić je kazao da nije toliko optimističan po tom pitanju.

2022.

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane

Godine 2017., slovenački političar i nekadašnji premijer Slovenije, izjavio je 2017. godine da bi Srbija još u tom trenutku trebala biti članica Evropske unije, ali joj je prognozirao 2021. – 2022. godinu kao period za ulazak.

„Mislim da je neophodno i da sve zemlje bivše Jugoslavije u paketu uđu u Evropsku uniju“, katao je Janković.

2025.

Strategija EU za Zapadni Balkan

Komisija je 2018. godine usvojila strategiju za „Verodostojnu perspektivu proširenja i pojačano angažovanje EU na Zapadnom Balkanu“.

U njoj su predočeni koraci koje su trebale preduzeti Crna Gora i Srbija da bi dovršile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

2027.

Jadranka Joksimović,ministarka za evropske integracije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović 2020. godine kao okvir navela je 2025., eventualno 2027. godinu kao vreme kada će Srbija postati članica EU.

„Tada smo govorili da to nije obećanje nego mogućnosti, a da li će to biti 2025, 2026 ili 2027. godina nije toliko važno“, rekla je Joksimović, a preneo Tanjug.

Aleksandar Vučić i Srbija ka Evropskoj Uniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je godinama „obećavao“ ulazak Srbije u Evropsku uniju, još od vremena kada je bio na poziciji premijera.

Naime, partijska konvencija SNS-a bila je mesto gde je predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić dao jasno obećanje.

„Naš cilj je da Srbija 2020. godine postane punopravni član Evropske unije i mi ćemo taj zadatak da ostvarimo“, rekao je Vučić 2014. godine.

Nešto kasnije, 2015. godine, premijer je izrazio očekivanja da Srbija postane punopravna članica Evropske unije do 2020. godine, što je naveo kao prioritet tadašnje Vlade.

Na kraju, 2020. godina je stigla, a Vučić, sada već predsednik Srbije, najavljuje pristup Evropskoj uniji za 2026. godinu.

U junu 2020. Vučić je dao nagoveštaj da EU razmatra ubrzani napredak Srbije, uz izražavanje uverenja da je realno da naša zemlja postane članica do 2026. godine.

„Datum ulaska u EU, onda dogovor s Prištinom“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. godine izjavio je da bi deo bilo kakvog sporazuma sa Kosovom, trebalo da uključuje i jasne garancije da će Srbija biti članica Unije 2025. godine.

Ipak, sada, 2023. godine, predsednik Srbije siguran je u drugačiju sudbinu naše države – da se ona neće skoro pridružiti porodici evropskih zemalja.

„Jesam pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu“, kazao je Vučić na panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Sa druge strane, pregovori sa Prištinom su uveliko nastavljeni, bez garancije za pristup Srbije zajednici evropskih zemalja.

Veliki broj građana kako Srbije tako i regiona pa i šire, načelni dogovor Beograda i Prištine percepira kao priznanje nezavisnosti Kosova.

Ipak, kako je predsednik Srbije najavio, očekuje se još jedan sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem 18. marta u Severnoj Makedoniji.

S tim u vezi, veliki broj građana Srbije se nada da će biti nastavljeni pregovori kada je u pitanju uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari