Od seksiste do borca za ljudska prava: Ko čini sastav tima koji će analizirati Temeljni ugovor Crne Gore i SPC? 1Foto: BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

Ekipu čine Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, Aneta Spaić, Tea Gorjanc Prelević i Ana Stanković Mugoša.

Stručni tim koji treba da analizira ustavnost i zakonitost osnovnog ugovora pre njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ima šest članova.

Čine ga advokati Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, Aneta Spaić, Tea Gorjanc Prelević i Ana Stanković Mugoša.

Marković je bio član stručnog tima MCP-a, pretio je da će izvrnuti vrat LGBT osobama

Marković je bio član Stručnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) tokom pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

On je pravnik, a pominjao se kao jedan od kandidata za ministra pravde u Vladi Zdravka Krivokapića.

Često je bio u očima javnosti zbog homofobičnih i seksističkih komentara. Zapretio je i da će „zavrnuti vrat LGBT osobama“.

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda je u novembru 2020. utvrdila da je Marković koristio govor mržnje prema pripadnicima LGBTIK populacije i osobama koje se zalažu za njihova prava.

Bracanović, stručnjak za pravni položaj crkvenih zadužbina

Andrej Bracanović diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2008. godine, a iste godine upisao je postdiplomske specijalističke studije Građansko pravo – Pravna klinika.

U njegovoj biografiji objavljenoj na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta u Donjoj Gorici navodi se da je Bracanović izučavanjem građanskih studija kroz njene posebne discipline, a po principu pravne klinike, prepoznao svoj put daljeg naučnog i stručnog usavršavanja. i napredovanje.

Specijalističke studije završio je odbranom specijalističke teze „Pravni položaj crkvenih zadužbina“.

Nakon završenih postdiplomskih specijalističkih studija, 2009. godine upisao je poslediplomske master studije na Univerzitetu u Donjoj Gorici, smer Građansko pravo, koje je završio 2013. godine odbranom magistarskog rada na temu „Pravni status crkvenih zadužbina s. poseban osvrt na južnoslovenske zemlje“.

Doktorant je na programu „Privatno pravo“ Fakulteta pravnih nauka Univerziteta u Donjoj Gorici pre predaje doktorske disertacije.

Počeo je da radi kao pripravnik, a potom i kao savetnik u Odboru za ustavno pisanje i zakonodavstvo Skupštine Crne Gore (2008-2010), gde je radio na pripremi i izradi pravnih analiza predloga zakona i drugih akata koje je donela Skupština Crne Gore. Parlamenta… Od 2010. godine bio je angažovan kao saradnik, a potom i asistent na Univerzitetu Donja Gorica na predmetima Rimsko privatno pravo, Uvod u građansko pravo, Pravna kultura, te kao istraživač na brojnim EU, ERASMUS+, TEMPUS i drugi projekti…

Božović, sekretar u Ministarstvu pravde, objavio je brojne radove o međunarodnim, evropskim i ljudskim pravima…

Bojan Božović je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Trenutno je doktorant na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Međunarodno privatno pravo i Međunarodno javno pravo, te doktorant na Fakultetu pravnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer Pravo EU.

Angažovan je kao asistent na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta u Donjoj Gorici.

Kako stoji u njegovoj biografiji na sajtu Vlade, tokom akademske karijere studirao je na brojnim institutima. Radio je u NVO sektoru, advokatskim kancelarijama i kao ekspert i konsultant na projektima Saveta Evrope, GIZ-a, ILO…

Objavio je brojne radove iz međunarodnog prava, evropskog prava i ljudskih prava…

Gorjanc Prelević, borac za ljudska prava

Tea Gorjanc Prelević je izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA).

Ona je borac za ljudska prava. Ona i njena organizacija predstavljaju žrtve kršenja ljudskih prava, posebno uzbunjivače, žrtve torture i novinare.

HRA je jedna od najuglednijih i najuticajnijih nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

HRA je javno saopštila svoj pravni stav u vezi sa odredbama ugovora, kada je uputila pismo premijeru u kome je iznela primedbe pre usvajanja dokumenta od strane Vlade.
Spaić je bio član stručnog tima Markovićeve vlade u pregovorima sa MKA

Spaić je dekan Pravnog fakulteta u Podgorici, na kojem je diplomirala 2004. godine.

Magistrirala je 2005. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Kjušu u Japanu, kao stipendista japanske vlade.

Doktorirala je 2009. godine na Pravnom fakultetu UCG sa disertacijom „Postizanje jednoobraznosti u primjeni prava međunarodne prodaje dobara“.

U zvanje docenta Univerziteta Crne Gore izabrana je 2009. godine.

Izabran u akademsko zvanje vanrednog profesora Univerziteta Crne Gore 2015. godine.

Spaić ima iskustvo rada u organu koji se bavio crkvenim pitanjima, jer je bila član stručnog tima Vlade Duška Markovića, koji je pregovarao sa stručnim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti početkom 2020.

Stanković Mugoša advokaturom se bavi skoro 30 godina

Ana Stanković Mugoša je član Upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore.

Kao najmlađi advokat u tadašnjoj Jugoslaviji, osnovala je svoju nezavisnu advokatsku kancelariju 1994. godine.

U njenoj biografiji je zapisano da je njen skoro 30 godina rada u advokaturi imalo za cilj ulogu advokata u zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda kroz zastupanje u postupcima iz građanskih, porodičnih, krivičnih, privrednih, upravna, ustavna, izvršna i autorska prava i prava intelektualne svojine.

U Advokatskoj komori Crne Gore obavljala je funkcije disciplinskog sudije i disciplinskog tužioca.

Bila je član radne grupe za izradu: Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o alternativnom rešavanju sporova…

Članica je i upravnog odbora Centra za alternativno rješavanje sporova, predsjednica Udruženja medijatora Crne Gore…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari