Od Srbije se traži priznanje Kosova i zbog Rusije, Vučić propustio sve šanse: Sagovornice Danasa o rezoluciji EP 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je propustio sve prilike da ispregovara najbolju poziciju za Srbiju u odnosu na pitanje Kosova, ocenjuje za Danas Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije, komentarišući vest da se u izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji po prvi put nedvosmisleno traži da prizna nezavisnost Kosova.

Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd, s druge strane, smatra da je da je to i jedna spoljnopolitička poruka Aleksandru Vučiću koja ima više veze sa Rusijom i uvođenjem sankcija, odnosno usklađivanjem spoljne politike sa evropskom, nego sa samim Kosovom.

– Manevarski prostor za Aleksandra Vučića se sužava. Čitavu deceniju je zavlačio međunarodnu zajednicu, a za to vreme je mogao da ispregovara velike dobitke za Srbiju uz dogovor o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Bilo je u igri različitih modela da se uspostave normalni dobrosusedski odnosi, bez formalnog priznavanja, a da se ujedno napreduje u evrointegracijama. Izgleda da su te prilike propuštene – kaže Biljana Stojković.

Od Srbije se traži priznanje Kosova i zbog Rusije, Vučić propustio sve šanse: Sagovornice Danasa o rezoluciji EP 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Podsetimo, Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta usvojio je većinu amandmana na tekst rezolucije o Srbiji u kojoj se od naše zemlje traži bliže usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa posebnim naglaskom na zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali i se traži i normalizacija odnosa sa Prištinom, radi nastavka puta Srbije ka EU.

U usvojenom izveštaju po prvi put se decidno navodi očekivanje “međusobnog priznanja” Srbije i Kosova, odnosno da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravno obavezujećeg sporazuma zasnovanog na međusobnom priznanju.

– Nisam videla originalni tekst Bilčikovog izveštaja koji su usvojili poslanici Odbora za spoljne poslove EP – u saopštenju za medije formulacija koja stoji je i dalje normalizacija odnosa Kosova i Srbije. To pitanje posmatram dvojako. S jedne strane, svakako je u EU više zemalja koje su priznale Kosovo i više evroparlamentaraca koji politički to podržavaju, tako da će verovatno ovaj izveštaj biti izglasan u julu u Evropskom parlamentu. U predlogu rezolucije o Kosovu se pozivaju i zemlje EU koje nisu priznale Kosovo da ga priznaju, pa sumnjam da će se to dogoditi samo zbog rezolucije EP jer EP prosto nije organ koji o tome odlučuje – kaže Biljana Đorđević.

Od Srbije se traži priznanje Kosova i zbog Rusije, Vučić propustio sve šanse: Sagovornice Danasa o rezoluciji EP 3
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju rekao je povodom zahteva za priznanje Kosova sledeće: „Mi smo u 2022. godini, ovo je 21. vek i potrebno je da Srbija napravi izbor gde želi da bude kao država. Nadam se da taj izbor nije vođen iskustvom iz prošlosti bez obzira koliko je tragična i teška bila. Razumem da su ljudi u Srbiji i sami iskusili rat, imaju sećanja i to je veoma teška tema koju nije lako staviti po strani ali je vreme za Srbiju da se iz 20-og preseli u 21. vek“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari