"Od Vučićevih kontradikcija boli glava": Škeljzen Malići o izjavi predsednika da će Kosovo biti u Srbiji i nakon okončanja njegovog mandata 1Škeljzen Malići

Od Vučićevih kontradikcija boli glava. Predsednik Srbije, ne samo ovom prilikom, već to mu se dešava kod svih, veoma učestalih „istorijskih izjava“ jedno misli, drugo kaže, treće uradi znajući da će mu četvrto biti ispostavljeno za naplaćivanje – komentariše za Danas Škeljzen Malići, politički analitičar sa Kosova, izjavu Aleksandra Vučića da će Kosovo biti u Srbiji i nakon okončanja njegovog predsedničkog mandata.

Malići ističe da su takve tvrdnje tabu tema koja je uzrok stalne frustracije i primorava ga da se vrati „strategiji“ svog idola, vođe i učitelja, koji je 1999. godine na dan kapitulacije oko Kosova, izjavio da je Kumanovski sporazum pobeda Srbije.

– Sačuvali smo Kosovo prema međunarodnom pravu, govorio je Slobodan Milošević, a to je i Vučićev lajtmotiv kad predviđa da će Kosovo, i kada ovaj njegov mandat biti završen, biti u Srbiji… – kaže Škeljzen Malići.

Podsetimo, Vučić je rekao i da je taktika Prištine da „nikada ne sprovede u delo Zajednicu srpskih opština“.

„Pronalaziće bezbroj razloga da to ne učine“, rekao je Vučić.

Upitan šta će onda biti na severu Kosova 24. aprila, dan nakon planiranih lokalnih izbora na severu Kosova na kojima srpske stranke ne učestvuju, Vučić je naveo da će tada Kurti da „uspešno vlada Severnom Mitrovicom, gde ukupno živi dva posto Albanaca“ i upitao je kakva je to demokratija, kao i legitimitet.

On je naveo da su na lokalnim izborima jedini kandidati „Kurtijeva i Tačijeva stranka“ i dodao da Srbi neće izaći na te izbore.

„Biće im kao pod okupacijom. Šta mogu da uradim na ovo? Da dovedem tenkove? Ne možemo da pobedimo NATO, a i želim da idemo u normalizaciju odnosa“, rekao je Vučić.

"Od Vučićevih kontradikcija boli glava": Škeljzen Malići o izjavi predsednika da će Kosovo biti u Srbiji i nakon okončanja njegovog mandata 2
foto Printscreen/Pink

Govoreći o evropskom predlogu za Kosov, on je rekao da je „jasno rekao šta nećemo primeniti“.

„To sam rekao svima, i Makronu i Šolcu i Blinkenu. Pokušavaju da mi njih puštamo u neke međunarodne organizacije. Za ono što nas pitaju moraju da ispune ZSO. Neće oni to ispuniti, ako ispune biće to naš veliki uspeh“, rekao je Vučić.

„Ko god misli da treba da idemo u sukob sa NATO, taj nije normalan. Daću sve od sebe da ga nikad ne bude“, dodao je on.

Upitan ima li šanse da premijer Kosova Albin Kurti odloži izbore zakazane za 24. april imajući u vidu da je Srpska lista odbila da na njima učestvuje, sagovornik Danasa kaže da je odlaganje izbora zapravo kompetencija predsednice Kosova Vjose Osmani.

"Od Vučićevih kontradikcija boli glava": Škeljzen Malići o izjavi predsednika da će Kosovo biti u Srbiji i nakon okončanja njegovog mandata 3
foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Ne zna se u kolikoj meri Vučić kontroliše Srpsku listu

– Za sada nema najava da će biti odlaganja, a ni pregovora oko ZSO jer je, prema zahtevu Srpske liste i srpskih vlasti, formiranje ZSO preduslov za učešće na izborima. S druge strane, za ZSO, iako je Kurti omekšao stavove, nema na vidiku sporazuma o konceptu, oko toga će se dve strane i dalje sporiti, hoće li ona biti nešto više od nevladine organizacije i nacionalnog saveta (model koji postoji u Srbiji) kao zajednice koja će, kako Kurti predlaže, menadžirati srpske interese, ili će ZSO dobiti i izvršne, autonomne ovlasti – objašnjava sagovornik Danasa.

Pozicija Vučića nije jasna, dodaje, ne zna se da li i u kojoj meri on kontroliše i Srpsku listu.

– Samo je jasno da ide na opstrukciju normalizacije odnosa i vraćanja sigurnosnih struktura uz učešće kosovskih Srba u kosovskim institucijama. Vučić želi pokazati stranim faktorima da ima snažnu opoziciju na terenu, i u Srbiji, i na Kosovu, koje mu vezuju ruke – smatra Malići.

"Od Vučićevih kontradikcija boli glava": Škeljzen Malići o izjavi predsednika da će Kosovo biti u Srbiji i nakon okončanja njegovog mandata 4
Foto: Print screen

Kako ističe, ono što je Vučić najavio možda se može svesti na sledeću kalkulaciju.

– Ok, neka Kurti održi izbore i neka minorne srpske partije na Kosovu uzmu mandate, a on i njegova Srpska lista će onda osporavati demokratski legimitimet izbora, jer će predstavljati samo dva odsto Srba. Vučić je taj ishod unapred nazvao okupacijom Srba. Naravno, na Severu Kosova će bojkot izbora verovatno uspeti, ali šta će biti u drugim opštinama sa srpskom većinom, s one strane Ibra? – kaže naš sagovornik.

Vučić izjavljuje da želi normalizaciju, napominje, ali je zapravo na svakom koraku osporava i minira.

Vučić vreba Kurtija

– To je deo njegove stalne taktike dobijanja na vremenu. Liči na pat pozicije u šahu, kada su protivnici prinuđeni da ponavljaju poteze, i čekaju da protivnik pogreši. Vučić veruje da Kurti neće nikada dopustiti formiranje ZSO, i na tome ga vreba, naročito u situaciji kada nije jasno šta treba da bude ZSO. Svakako neće biti Republika Srpska, ali želi da postane „Autonomija srpska“, sa Dodiku sličnim blokirajućim uticajem na centralne kosovske institucije. Vučićeva računica je da ako Kurti ne odobri ZSO, onda Srbija pobeđuje. Ali, s druge strane, ako Kurti odobri i formira ZSO, i za ovu soluciju kažer da će biti „naš veliki uspeh“ – kaže Škeljzen Malići.

Prema njegovim rečima, kompromisom oko ZSO može se doći do normalizacije odnosa.

Kako do normalizacije odnosa?

– U postojećim okvirima ZSO nipošto ne može postati Republika srpska, to je isključeno, ali može se pregovarati oko prenosa određenih oblika izvršnih ingerencija, što omogućava i postojeći Ustav Kosova, da centralna vlast može preneti na opštine određene ingerencije koje ne dovode u pitanje republičke, državne ingerencije kosovske Skupštine i vlade. Vučić verovatno računa na te dodatne garancije za Srbe na Kosovu. Kada se sporazum o ZSO postigne, onda će moći da ih pompezno proglasi za veliki uspeh – zaključuje Škeljzen Malići.

"Od Vučićevih kontradikcija boli glava": Škeljzen Malići o izjavi predsednika da će Kosovo biti u Srbiji i nakon okončanja njegovog mandata 5
Foto: Printscreen/TV Most

Za one snage u Srbiji koji Vučića proglašavaju izdajnikom i zbog usmenog prihvatanja evropske formule sporazuma, u njegovoj izjavi imamo kontra-argument kojim upozorava protivike i ekstremiste, da bi otvoreno odbijanje sporazuma i kompromisa u suštini vodilo do rata. Zbog toga je rekao da će se angažovati da Srbiju spasi od ponovnog konfrontiranja sa NATO-m jer, kaže skoro pomirljivo: „Ne možemo da pobedimo NATO, ai i želim da idemo na normalizaciju odnosa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari